Plan: bij verlenging voetballers naar de kant halen

LONDEN, 20 SEPT. De Engelse Football League wil een eind maken aan de controversiële strafschoppenseries die doorgaans een in een gelijkspel geëindigde bekerwedstrijd beslissen. De League, de organisatie die verantwoordelijk is voor de betaald voetbal competities met uitzondering van de hoogste divisie, ontvouwde gisteren in Londen plannen voor een alternatief. Daarbij is het mogelijk dat elkaar bestrijdende teams met slechts zeven spelers de laatste fase van een bekerduel ingaan.

De League stelt voor dat wanneer de stand na negentig minuten officiële speeltijd gelijk is, beide ploegen iedere vijf minuten van de sudden death-verlenging een speler naar de kant moeten halen. Omdat een verlenging twee keer tien minuten duurt, zou dat betekenen dat beide teams de laatste vijf minuten van de zuivere speeltijd met slechts zeven voetballers spelen. Als de stand dan nog gelijk is, wordt nog eens tien minuten verlengd. In die periode hoeven de clubs niet nog meer spelers naar de kant te halen, omdat dan minder dan het internationaal voorgeschreven aantal van minimaal zeven spelers op de grasmat staat.

De League, die het voorstel ter goedkeuring heeft voorgelegd aan de Engelse voetbalbond FA, hoopt al met de nieuwe opzet te kunnen experimenteren in de Auto Windscreens Shield Trophy, een bekercompetitie voor Engelse tweede- en derde divisieclubs die in november van dit jaar begint.

League-secretaris David Dent sprak gisteren de hoop uit “dat we over een jaar of twee kunnen zeggen dat deze opzet een goed alternatief is voor de ergernis van strafschoppenseries die bekerwedstrijden na een gelijkspel nu nog beslissen”.

Als de FA de plannen afwijst, zal de League volgens Dent blijven zoeken naar een alternatief voor de straffenschappenseries. Want die zijn volgens Dent “te verafschuwen”.

Als de FA wel instemt met de plannen, moeten ook de UEFA en de FIFA (respectievelijk de Europese- en de wereldvoetbalbond) nog hun goedkeuring geven alvorens het voorstel in de praktijk kan worden gebracht. (Reuter)