'Opposanten in Saoedi-Arabië aangehouden'

RIAD, 20 SEPT. In Saoedi-Arabië zijn honderden moslim-fundamentalisten opgepakt die ijveren voor striktere toepassing van de islamitische wet in het koninkrijk.

Dat meldden diplomaten in Riad gisteren. Een in Londen gevestigde Saoedische oppositiegroep kwam ook met berichten over arrestaties. Van regeringszijde is niets bekendgemaakt over arrestaties of onrust.

Volgens de diplomaten zijn de aanhoudingen verricht in de stad Buraydah, een traditioneel bolwerk van moslim-fundamentalisten 400 kilometer ten noordwesten van Riad. Onder de arrestanten zouden geestelijken, universitair docenten, regeringsfunctionarissen en studenten zijn. De geestelijken zouden hebben geweigerd verklaringen te tekenen om zich te houden aan een verbod op politieke activiteit. Op die manier zouden de autoriteiten een eind willen maken aan politieke preken en andere opruiend geachte activiteit die in feite al aan de gang is sinds honderdduizenden geallieerde militairen het land tijdens de Golfcrisis van 1990-'91 overspoelden. Een van de aangehouden geestelijken is, aldus de zegslieden, de prominente prediker sjeik Salman al-Audah. Om de toestand onder controle te houden zouden 5.000 man oproerpolitie naar de stad zijn gedirigeerd.

Het in Londen gevestigde Comité voor de Verdediging van Legitieme Rechten (CDLR) meldde gisteren dat in Buraydah meer dan 1.000 mensen bij protesten waren opgepakt sinds Audah dinsdag werd gearresteerd, en dat de arrestaties nog aanhielden. Maar de diplomatieke zegslieden noemden dat cijfer zwaar overdreven. Volgens hen gaat het om 400 tot 500 arrestaties, en zijn er na zaterdag geen nieuwe aanhoudingen gemeld.

Het CDLR kwam tevens met berichten over botsingen tussen gelovigen en politie in Buraydah, en over arrestaties in Riad na een protestactie waarbij 1.000 mensen waren betrokken. Daarover is uit andere bron echter niets vernomen.

Het CDLR werd vorig jaar gevormd door Saoedische geestelijken en leken volgens wie het Saoedische koningshuis lang niet zo strikt in de leer is als het conform de lokale interpretatie van de islam zou moeten zijn. De groep voert vanuit Londen actie over mensenrechtenkwesties, en is een tolk geworden van fundamentalistische onvrede.

Volgens het CDLR is vorige week een groep die zichzelf het Bataljon van het Geloof noemt plotseling uit het niets opgedoken met het dreigement aanvallen uit te voeren op “Westerse belangen zoals ambassades, banken, winkels en bedrijven en Amerikaanse en Europese burgers te ontvoeren” als sjeik Audah niet werd vrijgelaten. De Amerikaanse ambassade heeft naar aanleiding hiervan de naar schatting 40.000 Amerikanen in Saoedi-Arabië gemaand “verstandige voorzorgsmaatregelen” te nemen. (Reuter, AP)