Nominaties voor debutantenprijs met songfestival-jury

DORDRECHT, 20 SEPT. De roman Blauwe maandagen van Arnon Grunberg is genomineerd voor de eerste debutantenprijs (10.000 gulden) die op 11 maart 1995 in Dordrecht wordt uitgereikt.

De overige genomineerden zijn voorlopig Kees van Beijnum (Hier zijn de leeuwen), Ad ten Bosch (Vera Cruz voorbij), Jan van der Mast (Film, vaders & neuzen) en Detty Verreydt (Meester Ernestine). In januari kiest een nominatiejury van geoefende lezers nog vijf debuten die ook meedingen naar de prijs. De debutantenprijs is bedoeld als leesbevorderingsproject en wordt gefinancierd door de gemeentes Dordrecht, Gent, Gouda, Leiden en Delft. Het aantal deelnemende steden zal waarschijnlijk nog met 3 Vlaamse gemeentes worden uitgebreid. Via bibliotheken worden exemplaren van de genomineerde werken verspreid onder een publieksjury die niet aan een maximum aantal deelnemers gebonden is. Gegroepeerd in panels zal deze jury in maart volgens het 'Songfestival-systeem' punten verdelen onder de genomineerden, aldus een woordvoerder van de initiatiefnemende Stichting Perspectief Dordrecht.