Nieuwe juridische structuur NS voor diverse bedrijven

UTRECHT, 20 SEPT. De raad van bestuur van de Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft besloten tot een nieuwe juridische structuur voor de diverse bedrijfsonderdelen. Dit is een noodzakelijke stap in de verdere verzelfstandiging van het spoorwegbedrijf dat vanaf 1995 als de NS Groep nv door het leven gaat.

De NS-leiding heeft besloten om vijf onderdelen los te weken van het moederbedrijf. Het gaat om het ingenieursbureau, de reisbureaus, NS Telecom, de arbodienst en netwerkservices. Zij worden met ingang van 1 januari 1995 aparte besloten vennootschappen (bv's), elk met een eigen winst- en verliesrekeningen, die zich ook richten op andere markten dan de spoorwegen. De NS, die er overigens al meer van dergelijke bv's (zoals Treintaxi) op nahoudt, wordt enig aandeelhouder.

Voor veruit de meeste werknemers heeft de structuurverandering echter geen gevolgen voor de arbeidsvoorwaarden. De hoofdmoot van het bedrijf komt te vallen onder drie bedrijfsgroepen, die direct onder de holding vallen. Dat zijn NS Cargo (het vroegere goederenbedrijf), NS Vastgoed en NS Markt. Dit laatste onderdeel bevat onder meer het reizigersbedrijf, de beveiligingsdiensten en materieelonderhoud. Het is de bedoeling dat de onderdelen van NS Markt in de loop van 1995 of daarna juridisch verzelfstandigen. (ANP)