Nestlé zet expansie voort met acquisitie

Het Britse concern Grand Metropolitan verkoopt de Amerikaanse producent van dierenvoeding Alpo Petfoods voor 510 miljoen dollar (890 miljoen gulden) aan de Zwitserse gigant Nestlé, de grootste voedingsmiddelenproducent in de wereld. Alpo heeft een jaaromzet van ongeveer 430 miljoen dollar.

Grand Metropolitan maakte tevens bekend 280 miljoen pond (760 miljoen gulden) opzij te zetten voor een herstructurering van de dranken- en voedselbelangen, een ingreep die gepaard gaat met een verlies van 4.000 banen. Die voorziening komt ten laste van het resultaat over het eind deze maand aflopende boekjaar en volgt op een voorziening van 175 miljoen pond wegens reorganisaties in het voorgaande boekjaar.

De verwerving van Alpo - de laatste in een serie van recente overnames - brengt Nestlé weer dichter bij het streven in het jaar 2000 te komen op een concernomzet van 100 miljard franc (77 miljard dollar). Enkele grote acquisities waren in de afgelopen jaren: Carnation in de VS, Rowntree in het Verenigd Koninkrijk, Buitoni in Italië en Perrier in Frankrijk. Over 1993 behaalde Nestlé een omzet van omgerekend 57,5 miljard dollar.