MARECHAUSSEE

P. Simpelaar

Kapitein P. Simpelaar van de Koninklijke Marechaussee had eigenlijk nooit zo over zijn ceremonieel tenue nagedacht. Maar voor vandaag heeft de commandant van het ere-detachement zich eens laten informeren. Op zijn kolbak - een van oorsprong Hongaarse ruiterpet - zit bijvoorbeeld een oranje pompon “om het stukje verbondenheid met het koningshuis aan te geven”, zegt hij. Net zoals de oranje sjerp om zijn middel dat doet. Als “teken van moed” staat op zijn 'koppelplaat' het symbool van de marechaussee: een ontspringende granaat.

De herkomst van zijn 'nestel' heeft Simpelaar niet kunnen achterhalen. Het gevechtskoord steekt in 'nestelpennen' op de linkerschouder van zijn jas. Sommigen beweren dat het dienst deed om paarden en arrestanten mee vast te binden. Maar de commandant denkt toch eerder dat het “een stuk dienstbaarheid aan het koningshuis” uitdrukt.

En dienstbaar is Simpelaar. Persoonlijk, vertelt hij, heeft hij nog een bijdrage geleverd aan de beveiliging van de leden van het Koninklijk Huis. In weer en wind heeft Simpelaar bij de poort van paleis Soestdijk op wacht gestaan. Maar vandaag op het Binnenhof stond hij er nu eens niet om de orde te handhaven. Vandaag stond hij er als eerbetoon aan Hare Majesteit de Koningin. “Wat op zich ook weer een hele eer is.”