Koersen Damrak omlaag als gevolg van stijgende rente

AMSTERDAM, 20 SEPT. De effectenbeurs vertoonde vanochtend hetzelfde beeld als maandag. Op de obligatiemarkt gingen de koersen verder omlaag waardoor de rendementen stegen. De 30-jarige staatslening 1993 per 2023 duikelde 0,8 punt en kwam hiermee boven 8 procent effectief rendement uit.

AMSTERDAM Onder deze omstandigheden hielden de aandelenbeleggers de hand op de knip. De handel bleef beperkt van omvang en veel fondsen moesten inleveren. Een duidelijke uitzondering vormde Philips-dochter Polygram, die evenals maandag terrein won. Na de voorgaande winst van 1,50 gulden voegde de muziekuitgever nog eens 1,20 gulden (1,5 procent) aan de koers toe op 77 gulden. Volgens handelaren zijn er buitenlandse kopers in de markt. De affaire was overigens bescheiden van omvang. In de loop van de ochtend namen de koersdalingen in omvang toe. In navolging van Londen, waar de FTS-index 25 punten omlaag dook, zocht de AEX een 2,5 punt lager niveau op (404,71). Hiermee begint de grens van 400 weer bedenkelijk dichtbij te komen.

De chemische waarden zaten in de verdrukking. DSM schoot 1,70 gulden omlaag naar 150,90 en Akzo moest 1,10 gulden prijsgeven op 205,90. In de scheepvaarthoek kwam Nedlloyd in het nauw; op 62,10 gulden bedroeg het verlies 1,60 gulden. Voor het overige lagen de verliezen van de hoofdfondsen in het algemeen tussen twee kwartjes en een gulden. Op de lokale markt daalde Begemann een gulden naar 37 gulden. Bouwonderneming Heijmans leverde 0,90 gulden in op 59 en Nagron werd een gulden goedkoper op 93,50 gulden. Bij Nutricia ontstond een verlies van zeven dubbeltjes op 86,50 gulden.

Daarentegen klom Auto Industrie Rotterdam op de fors hogere halfjaarwinst met 2,20 gulden op naar 110 gulden. Ahrend werd twee gulden meer waard op 167 en Twentsche Kabel schoof eveneens twee gulden op naar 195 gulden. Op de parallelmarkt won KLM Kleding twee kwartjes op 35 gulden, eveneens als gevolg van een verbeterde halfjaarwinst.

De koers van de dollar is vanochtend op de Europese valutamarkten hoger geopend. De Amerikaanse munteenheid noteerde op de wisselmarkt van Amsterdam om 10.00 uur 1,7445. Gisteren sloot de dollar op 1,7410. Valutahandelaren schreven de koersstijging toe aan het ingrijpen van de centrale bank van Japan die dollars aankocht en yens op de markt bracht om de hoge koers van de Japanse munteenheid omlaag te brengen. Ook speelden technische factoren een rol. Duidelijk hoger was het pond sterling. De Britse munteenheid noteerde 2,7420 na een slotkoers van f 2,7305.

NEW YORK Wall Street eindigde gisteren vrijwel onveranderd. Het Dow Jones-industrie gemiddelde boekte een magere stijging van 3,37 punten tot 3.936,72. Over de hele linie gezien sloten er evenwel meer fondsen lager dan hoger. De verhouding bedroeg vier tegen drie. De omzet kwam uit op 274 miljoen aandelen. De markt leek zich aanvankelijk te herstellen van de koersverliezen van eind vorige week. Toen kwam het Dow Jones gemiddelde op een winst van 20 punten, vooral te danken aan steun van de oligatiemarkt. De winst ging later op de dag vrijwel volledig verloren als gevolg van verkopen via computerprogramma's op basis van index-arbitrage. Op de valutamarkt in New York stond de dollarkoers tegen het slot van de handel op 1,7370 gulden na een slotkoers van 1,7410 gulden in Amsterdam. Afgelopen vrijdag sloot de dollar in New York op 1,7300 gulden.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio herstelden de koersen zich van de dalingen van de afgelopen drie handelsdagen. De Nikkei-index van 225 fondsen veerde op met 283,16 punten tot 19.837,27 punten.