KIP MET MOSSELEN

Het is het een of het ander, vis of vlees. Vlees noch vis kan ook nog. Maar vlees èn vis, dat gaat onze verbeeldingskracht te boven, terwijl het toch een niet ongebruikelijke combinatie is in andere culturen. Als opstapje tot zoveel vermetelheid vandaag een recept voor een feestelijke combinatie van gevogelte en schelpdieren.

Voor 4 personen:

1 kip of 4 kippebouten zout, peper 40 gram boter 2 kilo mosselen (of 600 gram gekookte mosselen) 1 visbouillontablet 2 worteltjes 1 dunne prei 2 tomaten 1 1/2 deciliter droge witte wijn, bijvoorbeeld Muscadet 2 deciliter crème fraîche 1 eetlepel gesnipperde peterselie een bosje waterkers of enkele takjes peterselie

Snijd de kip in vier stukken en strooi er zout en peper over. Bak de stukken in de boter rondom bruin. Laat de kip met een deksel op de pan in drie kwartier gaar worden. Maak intussen de mosselen schoon, gooi kapotte en open exemplaren weg. Kook de mosselen in een bodem water met een half bouillontablet in een paar minuten gaar. Wat laten afkoelen en de mosselen uit hun schelp halen. Bewaar een paar schelpen voor de garnering. Snijd de worteltjes in plakjes en het witte en lichtgroene deel van de prei in smalle ringen. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Bak de wortelplakjes 10 minuten en de preiringen 5 minuten met de kip mee. Neem de stukken kip uit de pan en houd ze in folie warm. Doe de wijn en de crème fraîche in de pan en roer het aanbaksel van de bodem los. Voeg de blokjes tomaat, de andere helft van het bouillontablet, de peterselie en de mosselen toe en verwarm alles 2-3 minuten. Proef of er zout of peper bij moet. Schik kip en mosselen op een schaal of op vier borden en gebruik een paar schelpen en toefjes waterkers of peterselie als garnering. Eet er rijst of krielaardappelen bij en worteltjes, boontjes of broccoli.

    • Annelène van Eijndhoven