Izetbegovic belooft aanvallen op de Serviërs te staken

SARAJEVO, 20 SEPT. De Bosnische president, Alija Izetbegovic, heeft ingestemd met de stopzetting van aanvallen van het regeringsleger op stellingen van de Bosnische Serviërs in Sarajevo. Hij deed dit nadat de opperbevelhebber van de VN-vredesmacht UNPROFOR, generaal Sir Michael Rose, had gedreigd met NAVO-luchtaanvallen op stellingen van het regeringsleger.

Rose sprak gisteren met Izetbegovic en de opperbevelhebber van het regeringsleger, generaal Rasim Delic, naar aanleiding van de zware gevechten van zondag in Sarajevo. Volgens Rose zijn die door het grotendeels uit moslims bestaande regeringsleger ontketend om de Serviërs tot artilleriebeschietingen te provoceren en vervolgens de VN en de NAVO om luchtaanvallen op de Serviërs te vragen. De Bosnische premier, Haris Silajdzic, eiste gisteren zulke luchtacties tegen de Serviërs.

Rose hield Izetbegovic en Delic echter voor dat de NAVO het regeringsleger zou aanvallen als het niet ophield met de “provocatieve acties” tegen de Serviërs. “Ik heb tegen de regering gezegd: als jullie hier niet onmiddellijk mee ophouden, gebruiken we geweld uit de lucht tegen jullie. We hebben over de doelen [bij die luchtacties] al met de NAVO gepraat”, zo zei Rose na het onderhoud. Voor dat dreigement ging Izetbegovic overstag. Hij en Delic verzekerden Rose dat er geen aanvallen meer zullen worden ondernomen. Premier Silajdzic sprak later tegen dat de moslims het initiatief in de strijd hadden genomen. Hij noemde Rose's dreigementen met luchtacties “gevaarlijk”.

Op het vliegveld van Sarajevo kwamen vertegenwoordigers van de beide strijdende partijen en de VN gisteren tot afspraken over de vestiging van een observatiepost van de VN op de plaats waar zondag de strijd uitbrak.

Gisteren werd in Sarajevo gemeld dat Franse VN-militairen op 6 en 7 september een aanval hebben ondernomen op een stelling van de Bosnische Serviërs. Het ging om luchtdoelgeschut, waarmee de Serviërs op burgerdoelen in de moslim-wijk Butmir schoten. De Fransen schakelden de stelling uit. Waarom twaalf dagen is gewacht met de bekendmaking van deze Franse actie is niet duidelijk. Dezelfde Fransen werden zondag door de Serviërs in gijzeling genomen in een wapendepot dat ze bewaakten. Gisteren herkregen ze hun vrijheid, na achttien uur in het depot opgesloten te hebben gezeten.

Het Internationale Rode Kruis heeft bij de Serviërs geprotesteerd tegen de 'etnische zuivering' in het noorden van Bosnië. De Serviërs hebben vele duizenden moslims verdreven en zetten deze deportaties onverminderd voort. Zondag joegen ze 2500 moslims de bestandslijn over. Bij de deportatie kwamen twee mensen om het leven. Volgens het Rode Kruis hebben de Serviërs bij talloze gelegenheden verzekerd dat de 'etnische zuivering' wordt stopgezet maar die beloften evenzovaak gebroken.

In Kroatië is een Deense VN-waarnemer om het leven gekomen toen zijn auto op een mijn reed. Een Poolse VN-waarnemer die in dezelfde auto zat liep zware verwondingen op. (Reuter, AP, AFGP)