Gastouders vechten uitwijzing niet aan

ROTTERDAM, 20 SEPT. De gastouders van het zevenjarige Frans-Algerijnse meisje Hadjira Cherchour zullen een uitwijzingsverzoek vanuit Frankrijk niet aanvechten. Dat zegt pleegvader J. Dijkema uit Niekerk in een reactie op het bericht dat de Franse justitie een klacht wegens kinderroof heeft ingediend bij het ministerie van justitie in Den Haag. Na een vakantie bij de Dijkema's keerde Hadjira niet terug naar Frankrijk omdat ze door haar moeder in Parijs zou worden mishandeld.

Dijkema:“Mocht Frankrijk inderdaad een uitwijzingsverzoek hebben gedaan, dan vechten we dat niet aan. Het enige dat we willen, is dat het kind gehoord wordt en dat de klachten over mishandeling serieus worden genomen. Het kind hoeft niet koste wat het kost hier in Nederland te blijven, als er maar wordt opgetreden tegen haar mishandeling”, aldus Dijkema.

Hij heeft zijn advocaat gevraagd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om te bereiken dat Hadjira en ook haar dertienjarige nichtje Madja, die elders in Nederland in een asielzoekerscentrum is ondergebracht, in Frankrijk een veilig onderdak krijgen. “Als de kinderen maar serieus worden genomen”, aldus Dijkema.

Dijkema heeft zich tot de Franse autoriteiten gericht met een verzoek de vermeende kindermishandeling te onderzoeken. Tot op heden heeft hij echter niets van hen vernomen. In Nederland heeft justitie aan de Kinderbescherming opdracht heeft gegeven om te onderzoeken wat er met de kinderen is gebeurd.

Dijkema noemt beschuldigingen van de Franse advocaat van de familie Cherchour aan het adres van de Nederlandse vakantie-organisatie Stichting De Vriendenkring als zou dit een dubieuze organisatie zijn, onzin. “Als er één organisatie is die goed werk doet, is het deze stichting wel”, aldus Dijkema. De Vriendenkring organiseert onder meer vakantieprojecten voor kinderen uit achterstandgezinnen. Suggesties in Franse media dat de Frans-Algerijnse kinderen in Nederland worden achtergehouden in verband met kinderporno noemt pleegvader Dijkema onzinnig. “Laat ze eerst maar eens uitzoeken hoe het zit met de kindermishandeling in Parijs door de moeder van Hadjira en Madja”, aldus Dijkema. (ANP)