Frankrijk wil opening luchtruim tegenhouden

PARIJS, 20 SEP. De Franse regering wil het openstellen voor buitenlandse concurrentie van de binnenlandse luchtlijnen Parijs-Marseille en Parijs-Toulouse tegenhouden. De Europese Commissie gaf in april opdracht tot openstelling. De minister van transport wil daar tegen beroep aantekenen bij het Europese Hof van Justitie.

Het Franse financiële dagblad Les Echos, dat dit vandaag meldt, heeft begrepen dat Parijs er grote moeite mee heeft deze instructie van Brussel uit te voeren. Mocht ook de rechter zeggen dat het Europees recht duidelijk is over het toelaten van concurrentie in het eigen luchtruim dan zou de regering zich daar makkelijker bij neerleggen, volgens ingevoerde bronnen.

De opdracht uit Brussel was in april onderdeel van een hoogoplopende luchtvaartruzie met de Britse regering. Het ging toen in de eerste plaats om de verbinding tussen Parijs (Orly) en Londen. De Britse maatschappijen British Airways (en zijn Franse dochtermaatschappij TAT) en British Midland vlogen al zeer frequent tussen Parijs (Charles de Gaulle) en Londen.

De Britten wilden ook toegang tot Orly, ten zuiden van Parijs om exact de reden waarom Frankrijk zich daar tegen verzette. Orly is namelijk de thuishaven van Air Inter, het onderdeel van de Groupe Air France dat het binnenlandse luchtverkeer in Frankrijk en regionale Europese en Afrikaanse verbindingen verzorgt. Wie uit het buitenland op Orly vliegt biedt dus de beste aansluiting op binnenlandse vluchten.

Een dramatisch 'Wij vliegen toch' van de Britten werd op het laatste moment voorkomen. Orly werd met enige vertraging opengesteld. En op last van de Europese Commissie werd bepaald dat zes maanden later ook de twee meest rendabele binnenlandse lijnen van Air Inter open moesten. Op Toulouse en Marseille wil de Franse regering hoogstens één concurrent voor Air Inter toelaten, terwijl behalve de Britten ook AOM en Air Liberté gereed staan om tegen concurrerende tarieven Parijs met het zuiden te gaan verbinden. Op het ogenblik kost een retour Parijs-Toulouse/Marseille even veel als een voordelig retour Parijs-New York.