Derde brouwerij Heineken in China

Heineken gaat samen met Hainan Brewery (HBCL) en frisdrankenproducent Fraser & Neave een nieuwe brouwerij bouwen op het eiland Hainan in China. De brouwerij komt te staan bij Haikou, de hoofdstad van Hainan. Het is de derde investering van Heineken in een Chinese brouwerij sinds 1988. Er zal in twee fasen worden gebouwd. Naar verwachting zal de nieuwe brouwerij na voltooiing van de eerste fase binnen twee jaar bedrijfsklaar zijn met een capaciteit van 650.000 hectoliter. De eerste bouwfase vergt een investering van 118 miljoen gulden. Het biermerk dat zal worden geproduceerd heet Tiger bier.

Asia Pacific Breweries Ltd (APB), een joint venture in Singapore tussen Heineken en Fraser & Neave, bezit 80 procent van de aandelen. De overige aandelen komen in handen van HBCL.

Heineken produceert bier in China sinds 1988. In dat jaar nam de brouwer een participatie in de Shanghai Mila brouwerij, die de merken Reeb en Tiger op de markt brengt in de regio Shanghai. In 1993 nam de Nederlands multinational een belang in een brouwerij in Fuzhou, de grootste brouwerij in de provincie Fujian. Het belangrijkste merk van deze brouwerij is Rong Cheng.

Het Heineken-merk heeft een importmarkt aandeel van ongeveer een procent. In de eerste helft van 1994 nam de export van Heineken-bier naar China toe met 50 procent. De export wordt gecoördineerd vanuit Hongkong. Momenteel werkt Heineken aan de opbouw van een exportorganisatie in China. Deze maand worden twee kantoren geopend in Guangzhou en Shanghai.

De Chinese biermarkt groei snel en is inmiddels de tweede ter wereld, na de Verenigde Staten, met een consumptie per hoofd van de bevolking van tien liter per jaar. Volgens de meest recente gegevens (eind 1992) bedraagt het aantal inwoners van China 1.171.710.000.