Dante Caputo, VN-gezant voor Haïti, dient ontslag in

NEW YORK, 20 SEPT. De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Haïti, Dante Caputo, is gisteren afgetreden omdat de VN niet gekend zouden zijn in de directe onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Haïtiaanse legerleiding.

In zijn ontslagbrief aan secretaris-generaal Boutros-Ghali schreef de Argentijn Caputo te geloven dat de VS “besloten hebben eigenmachtig op te treden”. Onder Caputo's bemiddeling sloten legerleider Cédras en de verdreven president Aristide in de zomer van 1993 in New York een akkoord over Aristides terugkeer. De junta maakte uitvoering van dit zogeheten 'Akkoord van Governor's Island' onmogelijk. Het huidige akkoord volgt het New-Yorkse in grote lijnen.

De VS hebben de Veiligheidsraad van de VN gevraagd de in het huidige akkoord bepaalde opheffing van sancties uit te stellen totdat duidelijk is of de legerleiding “zal meewerken” aan het akkoord. Volgens de Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Madeleine Albright, is “de terugkeer van Aristide de kern van de zaak”. Zij sloot echter niet uit dat sommige sancties tegen Haïti kunnen worden opgeheven voor diens terugkeer. Door het opheffen van de sancties worden de bevroren banktegoeden van de juntaleden mogelijk vrijgegeven.

Hoewel de VN niet rechtstreeks bij de bij de onderhandelingen betrokken waren, nemen zij wel deel aan de vredesoperatie die begint na terugtrekking van de Amerikaanse troepen. De VN moeten onder meer het openbaar bestuur op Haïti herstellen en verkiezingen organiseren. Gisteren maakten de VN bekend onmiddellijk zestien waarnemers naar Haïti te sturen. Deze zomer kreeg een groep van honderd VN-waarnemers van de junta het bevel te vertrekken. (AP, Reuter)