Chinezen zien Holland als Euro-bruggehoofd

AMSTERDAM, 20 SEPT. De eerste handelsmissie in 1992 was 'zeer succesvol'. Daarom zijn ze nu terug, want Chinese zakenlieden zien Holland ook als springplank naar Europa.

Directeur buitenlandse handel van de Chinese provincie Hunan, Li Diang Ming, heeft er alle vertrouwen in dat de handelsdelegatie deze week ruim 50 miljoen gulden aan orders zal binnenslepen. 'The fair of Hunan Export Commodities' in het World Trade Centre in Amsterdam is gisteren geopend. In twintig stands ontvangt de bijna vijftig koppige Chinese delegatie deze week belangstellenden voor onder meer luchtbedden, jassen, porcelijnen serviezen, ingeblikt voedsel en fietsen. Produkten die voor Nederlandse inkopers vooral interessant zijn door de relatief lage prijs, weet directeur Ming. In 1992, bij het eerste bezoek, werd voor 25 miljoen gulden aan produkten verkocht.

Voor succesvol handeldrijven met China is het noodzakelijk geduld te hebben, benadrukt R. van Marle, voorzitter van Ampek, de Amsterdam-Beijing associatie waarbij 125 Nederlandse bedrijven zijn aangesloten die met China zakendoen. Eind volgende maand reist hij mee met een grote Nederlandse handelsdelegatie naar China onder leiding van Amsterdams burgemeester S. Patijn.

“Er zijn natuurlijk produkten waarmee niets fout kan gaan”, merkt Van Marle op terwijl hij naar een stand met porcelijnen vazen wijst. “Maar voor veel produkten raad ik aan eerst wat ervaring op te doen met een kleine order.”

De Nederlandse export naar China is sinds 1991 ruim verdubbeld, mede dankzij de handelsdelegaties onder leiding van toenmalige minister Andriessen in 1991 en staatssecretaris Van Rooy in 1992. In 1991 bedroeg de export 560,5 miljoen gulden, in 1993 1.300 miljoen gulden. Ook de invoer uit China nam toe, hoewel relatief minder, van 1.934 miljoen gulden in 1991 tot 2.734 miljoen in 1993. Belangrijkste bestanddelen uit het Nederlandse exportpakket waren vorig jaar chemische produkten en vervoersmiddelen, in het importpakket textiel, gereedschappen en machines.

De provincie Hunan ligt in Zuidelijk China, is met 210.000 vierkante kilometer ruim vijf keer zo groot als Nederland en telt 62 miljoen inwoners. Sinds 15 jaar geleden de eerste economische hervormingen werden doorgevoerd en voorzichtig werd begonnen met buitenlandse handel heeft het gebied zich snel ontwikkeld. Thans heeft Hunan 80.000 industriële ondernemingen. Vorig jaar bedroeg het totale im- en exportvolume van Hunan bijna 4,1 miljard gulden.