'Carter onderhandelde door toen aanval al was begonnen'

WASHINGTON, 20 SEPT. De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter gaf gisteren tijdens een persconferentie een verslag van de beslissende fase van zijn onderhandelingen met de Haïtiaanse junta. Die dreigden volgens hem op niets uit te lopen toen generaal Philippe Biamby - een van de drie juntaleden - van een waarnemer had gehoord dat Amerikaanse vliegtuigen met parachutisten van een basis in de Verenigde Staten waren opgestegen.

Op dat moment dachten de Haïtiaanse generaals dat ze in de luren waren gelegd door de onderhandelaars en ze wilden de besprekingen meteen afbreken. Toen begon hij op hen in te praten, over de honger van Haïtiaanse moeders en kinderen door het embargo.

Uiteindelijk besloot de Haïtiaanse topmilitair, generaal Cédras, om naar het presidentiële paleis te gaan voor een bespreking met president Emile Jonassaint. De ministers zeiden dat hij het akkoord moest verwerpen. Jonassaint, die in tegenstelling tot Cédras niet de facto wordt erkend door de Amerikanen, beval Cédras om het akkoord te aanvaarden. “Ik zeg u dat we vrede zullen hebben, geen oorlog”, zei hij. De minister van defensie dreigde daarop ontslag te nemen. “Ga maar”, zei Jonassaint. “Deze regering is toch al erg zwak.” Deze krachtdadigheid is volgens Carter in tegenspraak met de Amerikaanse visie dat Jonassaint slechts een stroman is. Jonassaint tekende het akkoord. De militaire leiders zwoeren toen tegenover Powell dat zij de wensen van Jonassaint zouden uitvoeren.

De onderhandelingen werden tot op het laatste moment gevoerd. Clinton had de delegatie al om twaalf uur gevraagd te vertrekken met het oog op de komende invasie. Om drie uur 's middags werd nog steeds onderhandeld. Carter verzekerde Clinton alsmaar tijdens gespannen telefoongesprekken dat er een akkoord op handen was. “Dit is moeilijk voor mij”, antwoordde Clinton. “Ik moet u verzoeken om binnen dertig minuten te vertrekken. U moet weggaan.” Toen de parachutisten al een uur en een kwartier in de lucht waren en nog twee uur moesten vliegen, werd het akkoord bereikt.