Carlsson start campagne voor Zweeds 'ja' tegen EU

STOCKHOLM, 20 SEPT. De leider van de Zweedse sociaal-democraten, die na de verkiezingsoverwinning van zondag aan besprekingen over de vorming van een nieuw kabinet kabinet is begonnen, heeft gisteren ook de campagne gestart voor een Zweeds 'ja' voor toetreding tot Europa. Hij zei het als een van zijn belangrijkste taken te zien brede steun voor toetreding te verwerven, omdat daarmee een bijdrage kan worden geleverd aan het “herstel van het vertrouwen in het politieke leiderschap”. Terwijl hij sprak trokken anti-Europa betogers door de straten van Stockholm, waar ze de verkiezingsposters overplakten met de leus 'Stem nee tegen Europa'.

Carlssons sociaal-democraten behaalden bij de zondag gehouden verkiezingen ruim 45 procent van de stemmen (162 zetels) en maakten daardoor een einde aan de centrum-rechtse coalitie-regering van premier Carl Bildt, die 147 zetels kreeg. De voorzitter van het parlement, Ingegerd Trödsson, heeft Carlsson opgedragen een regering te vormen op zo breed mogelijke basis. Deze heeft aangekondigd vandaag met de leiders van verschillende partijen te zullen overleggen en nog vanavond verslag te zullen uitbrengen aan de parlementsvoorzitter. Politieke waarnemers in de Zweedse hoofdstad nemen aan dat Carlsson er de voorkeur aan zal geven om het land met een minderheidskabinet te besturen. Per wetsontwerp zal hij dan steun van links of van het centrum proberen te krijgen. (Reuter)