Bouwer Hochtief wil belang Holzmann tot 30 procent opvoeren

ROTTERDAM, 20 SEPT. Hochtief A.G. in Essen, het op één na grootste Duitse bouwconcern, wil zijn aandelenbezit van 20 procent in marktleider Philipp Holzmann A.G. in Frankfurt opvoeren tot ongeveer 30 procent. Hochtief is sinds eind vorig jaar voor 48 procent eigenaar van het Nederlandse concern Ballast Nedam.

Een meerderheidsovername van Holzmann door Hochtief staat, volgens Hochtief-chef Hans-Peter Keitel, niet direct op het programma. Maar hij laat de mogelijkheid open dat dit op langere termijn wel gebeurt. Dat zou een mammoetfusie in de Duitse bouw opleveren. Voor een meerderheid van Holzmanns stemgerechtigde aandelenpakket zou, volgens ingewijden, al een aandeel van 30 à 40 procent voldoen. Hochtief neemt het aandelenpakket van 10 procent over van de Bank für Gemeinwirtschaft.

Philipp Holzmann is het grootste aannemingsconcern in Duitsland. De omzet bedroeg vorig jaar 12,5 miljard mark, waarvan 8,2 miljard in Duitsland en de rest daarbuiten. Hochtief, onderdeel van het energieconcern RWE, zat daar met acht miljard mark ruim onder. Het bedrijf boekte vorig jaar echter een hogere winst: 122 miljoen mark tegen 106 miljoen mark voor Holzmann.

Volgens Hochtief-topman Hans-Peter Keitel zullen de twee bouwconcerns voortaan niet meer concurreren in het buitenland, maar wel in Duitsland. Het Duitse kartelbureau geeft binnen vier maanden een oordeel over de aandelentransactie. Hochtief verwacht geen bezwaren omdat op het ogenblik geen enkele onderneming meer dan 3 procent van de Duitse bouwmarkt in handen heeft.

Philipp Holzmann liet gisteren in een reactie weten voorlopig geen verdedigingslinie tegen Hochtief te zullen opbouwen. Het concern verklaarde zich bereid tot “samenwerking bij voortdurende onafhankelijkheid”. Bestuursvoorzitter Lothar Mayer zei gisteren dan ook: “Hochtief is een aandeelhouder als alle andere.” Mayer bevestigde wel dat er geen onderlinge concurrentie meer zal zijn in het buitenland.

Philipp Holzmann heeft nog meer grootaandeelhouders in het bankwezen. Deutsche Bank bezit 25,9 procent en Commerzbank 4,9 procent. Wat voedsel geeft aan speculaties dat Hochtief via deze pakketten wil streven naar een meerderheidsbelang. Zo zou Deutsche Bank zijn deelneming willen verminderen tot 10 procent. De bank liet gisteren echter weten dat er geen plannen zijn voor wijziging van de betrokkenheid bij Holzmann.

Hochtief sprak de overnemingsgeruchten gisteren dan wel tegen, maar voegde er tegelijk aan toe “alles open te houden”. “Op dit moment gaat het om uitbreiding van ons belang tot 30 procent. Daarna komt er een denkpauze. Een verdere vergroting van de deelneming heeft alleen zin als het tussen ons en Holzmann klikt”, aldus een woordvoerder.