Borst wil studie naar vervuiling XTC-markt

DEN HAAG, 20 SEPT. Minister Borst (volksgezondheid) wil dat er een nieuw onderzoek komt naar de relatie tussen het strafbaar stellen van het pepmiddel XTC en de toenemende vervuiling van de pillenmarkt. Het ministerie vindt het vorige week gepubliceerde rapport van het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs (NIAD) onvoldoende wetenschappelijk.

Het NIAD concludeerde dat het strafbaar stellen van XTC de voornaamste oorzaak is van de vervuiling. Producenten omzeilen de Opiumwet door cafeïne-, amfetamine- of pure neppillen te maken. Uiterlijk zijn die nauwelijks van XTC-pillen te onderscheiden, maar het volslagen andere effect zorgt voor onzekerheid en paniek bij de gebruiker. Hulpverleners kunnen niet adequaat reageren, omdat ze niet weten welke pillen zijn gebruikt.

Niet bekend

Een woordvoerster van het ministerie onderstreept dat dat in geen geval betekent dat het middel wordt gelegaliseerd. De discussie daarover heeft volgens haar pas plaats als de conclusie na het wetenschappelijk onderzoek dezelfde is als die in het NIAD-rapport.