Boete geëist voor 'spel' KMA-kadetten

ARNHEM, 20 SEPT. Het is niet de zedenzaak van de eeuw, maar wat er tijdens de oefening Peiper op de slaapzaal van de KMA-kadetten gebeurd is, kan niet door de beugel. Die omschrijving gaf de Arnhemse officier van justitie J. Rijkers gisteren van de geruchtmakende 'kadettenzaak', waarin hij uiteindelijk een opmerkelijk lichte straf eiste tegen de vijf terecht staande ex-kadetten van de Koninklijke Militaire Academie in Breda: 150 gulden boete.

De vijf ex-kadetten (tweedejaars officieren in opleiding) stonden terecht voor opzettelijk oneerbaar gedrag tegenover enkele vrouwelijke medestudenten. Ze hadden zich tijdens een oefening in Duitsland op de slaapzaal waar ook vier vrouwelijke kadetten sliepen naakt vertoond, allerlei seksuele poses aangenomen en volgens sommige getuigen denigrerende en bedreigende opmerkingen geuit naar de vrouwen.

Eind augustus was de eerste zittingsdag van deze rechtszaak, waarop vooral de getuigen aan het woord kwamen. Gisteren lieten de vijf inmiddels ontslagen ex-kadetten hun versie van het gebeurde horen. De rode draad in het betoog van de vijf oud-KMA'ers was dat het 'allemaal niet zo bedoeld was', maar eveneens geen uitzonderlijke gebeurtenis in het kader van wat binnen de studentenwereld van de KMA als normaal wordt ervaren. “Ik begrijp niet waarom hierover zo'n ophef wordt gemaakt', aldus een van de vijf. “Tijdens de tweewekelijkse gezellige avonden van een van onze opleidingsgroepen worden de meest gore pornofilms gedraaid in aanwezigheid van de vrouwen en daar klaagt niemand over.” Een ander stelde: “Op de KMA hebben we de Spijkerbar, daar heb ik wel andere dingen meegemaakt.”

Er heerste tijdens die oefening in Duitsland, zo omschreef een ex-kadet, al de hele dag “een jolige of melige sfeer”. Een in de kantine begonnen partijtje werd min of meer voortgezet op de slaapzaal, waar naakt of halfnaakt over bedden werd gelopen en gesprongen. Toen iemand een fototoestel tevoorschijn haalde lieten verscheidene militairen in opleiding zich vereeuwigen in seksueel getinte poses. Een kadet vertoonde zich, “om het woord klokkenspel uit te beelden” met een horloge om z'n geslachtsdeel. Een ander stak voor de foto een sigaret in zijn penis.

Drie van de vijf gisteren terecht staande twintigers poseerden in de binnen militaire kringen kennelijk bekende 'pijpleidingstand', waarin enkele mannen met ontbloot onderlijf achter elkaar gaan staan. Volgens hen was er van seksuele opwinding tijdens de avond geen sprake geweest. Geen van hen had naar eigen zeggen ook opmerkingen naar de aanwezige vrouwen gemaakt. Zeker, er waren her en der seksueel getinte opmerkingen gemaakt, maar geen andere dan normaal in hun kringen. Van seksuele bedreigingen was volgens de vijf ex-kadetten al helemaal geen sprake geweest. “De dames van de KMA staan niet bepaald bekend als de knapste van Nederland”, beargumenteerde een van de vijf. Een militair had tegenover een vrouwelijke kadet zijn geslacht ontbloot. “Ik zag haar lachen, ik had niet de idee dat ze het erg vond. Ik wou niemand kwetsen, het was gewoon lolligheid, je dacht er niet bij na.”

De vrouw vertelde later tegen de rechtbank dat ze zich 'hoogst opgelaten' had gevoeld op dat moment. Een andere vrouwelijke kadet die op de slaapzaal vertoefde vertelde dat ze zich “bedreigd had gevoeld”. ,Ik voelde me in een situatie geplaatst waaruit ik niet kon ontsnappen. Ik moest wel horen, zien en luisteren. Diep weggedoken in mijn slaapzak durfde ik niet eens naar de wc.”

De vijf ex-kadetten hebben het idee dat ze veel te zwaar moeten boeten voor hun gedrag. Ze denken dat ze 'geslachtofferd' worden omdat de KMA na enkele vervelende zaken in het verleden aan de buitenwereld wil laten zien dat ze dergelijk gedrag verwerpelijk vindt. De vijf hadden, zo vertelde een van hen, gerekend “op een douw of een hartig woordje” van de leiding van de KMA. De zaak kwam aan het rollen toen een van de vrouwelijke kadetten zich beklaagde bij de senaatscommissie van de KMA, een intern studentenbestuur. Op dat niveau had de zaak afgehandeld moeten worden, zo stelde de advocaat van de vijf. De kadetten werden ontslagen. Vier van hen willen terug.

    • Frank Poorthuis