Akkoord tussen VS en Haïti 'zeer onvolledig'

WASHINGTON/ NEW YORK, 20 SEPT. Raadgevers van de verdreven Haïtiaanse president Jean-Bertrand Aristide hebben kritiek geuit op het Amerikaans-Haïtiaanse akkoord dat gisteren in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince is gesloten. Aristide zelf, die in ballingschap in de VS woont, heeft nog niet gereageerd op de overeenkomst. Volgens regeringsfunctionarissen werd Aristide “op de hoogte gehouden” van de onderhandelingen.

Een naaste adviseur van Aristide, de Washingtonse advocaat Mike Barnes, noemde de overeenkomst tussen de delegatie onder leiding van de vroegere president Carter en de junta “zeer onvolledig”. Zij zou de militaire leiders in staat stellen amnestie te krijgen voor de duizenden moorden en verkrachtingen die zij gepleegd hebben. Barnes vindt ook dat het akkoord onvoldoende garantie biedt dat de militaire leiders hun post na 15 oktober werkelijk zullen verlaten. In het akkoord wordt wel het “bevorderen van de democratie” in Haïti genoemd, maar valt niet de naam van Aristide.

Gisteren landden de eerste van 15.000 Amerikaanse soldaten met helikopters in Port-au-Prince. “In samenwerking met het leger” zullen zij toezien op de uitvoering van het akkoord. In de haven sloeg de politie in op medestanders van president Aristide.

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Haïti, Dante Caputo, is gisteren afgetreden omdat de VN niet gekend zouden zijn in de directe onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en de Haïtiaanse legerleiding. Caputo bemiddelde tijdens een eerder, niet nagekomen akoord tussen Cédras en Aristide.