Akkoord bij olieproduktie Baku-velden

ANKARA, 20 SEPT. Na bijna drie jaar onderhandelen is in de Azerbajdzjaanse hoofdstad Baku vandaag de overeenkomst getekend met een consortium uit vijf landen voor de ontwikkeling van drie olievelden in de Kaspische Zee. De velden hebben een geschatte reserve van 400 miljoen ton olie, wat gelijk is aan 3 miljard barrels.

De Westerse maatschappijen, de Amerikaanse firma's Amoco, Mc Dermott, Pennzoil, Ramco en Unocal, het Noorse Statoil, Britisch Petroleum (BP) en Turkisch Petroleum (TPAO) hebben zich er op vastgelegd voor 7,4 miljard dollar te investeren in de drie olievelden in de Kaspische Zee. Ze nemen voor 70 procent deel aan van de overeenkomst. Het Azerbajdzjaanse staatsoliebedrijf SOCAR en het Russsische conglomeraat Lukoil nemen respectievelijk voor 20 en 10 procent deel.

De verwachting is dat binnen 18 maanden met de exploitatie kan worden begonnen. Na elf jaar moet de produktie op 30 miljoen ton olie per jaar zijn gebracht. Het Azerbajdzjaanse aandeel in de olieproduktie is omstreeks 253 miljoen ton.

Azerbajdzjan is de derde grootste olieproducent binnen de voormalige SovjetUnie. De olieindustrie is evenwel sterk verouderd waardoor het land vorig jaar maar een exploitatie van 10 miljoen ton ruwe olie haalde. Mede als gevolg hiervan is de economie zo goed als in elkaar gestort.

Zowel de groeiende invloed van Rusland in de regio als een politieke wisseling van de wacht in de hoofdstad Baku zorgden ervoor dat de onderhandelingen zich jaren voortsleepten. Azerbajdzjan hoopte steeds op een betere overeenkomst voor de republiek, terwijl vanuit Moskou de druk groot was om de reserves in de Kaspische Zee gezamenlijk te expoiteren. Tot deze week heeft Rusland geprobeerd om de ondertekening van de overeenkomst te torpederen.

De aarzelingen van de kant van de Westerse maatschappijen hadden vooral betrekking op de nu al zes jaar durende oorlog in de enclave Nagorny-Karabach, die de stabiliteit in het land ernstig heeft aangetast, als het ontbreken van mogelijkheden om de Azerbajdzjaanse olie op een andere manier dan via de Russische republiek te exporteren.