Aanval Tamils op marine Sri Lanka

COLOMBO, 20 SEPT. Eenheden van de guerrillabeweging Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE) in Sri Lanka hebben de afgelopen nacht bij een aanval op een marineschip mogelijk meer dan twintig regeringsmilitairen gedood.

Het schip, de Sagarawardene, voerde een routinepatrouille uit aan de noordwestkust, toen het werd aangevallen door Tamil Tijgers. Volgens een legerwoordvoerder werd het marinevaartuig eerst geramd door een met explosieven geladen bootje van de Tijgers, mogelijk bemand door zelfmoordcommando's. Na de ontploffing klommen guerrillastrijders aan boord, waar ze het vuur openden op de overgebleven marinemensen. Ten minste een militair kwam om het leven, 24 worden vermist. Vijftien militairen konden ontsnappen aan de aanval van de Tijgers. Vliegtuigen van de Sri-Lankese luchtmacht en marineschepen zochten vandaag nog in het gebied naar overlevenden.

De aanval komt in een periode dat de nieuwe regering van premier Chandrika Kamaratunga, die in augustus aantrad, juist pogingen ondernam vrede te sluiten met de Tijgers, die sinds 1983 in het noorden en oosten vechten voor een onafhankelijke Tamil-staat. In de burgeroorlog tussen de Tijgers en het leger zijn in 11 jaar tijd meer dan 30.000 mensen om het leven gekomen.

Kamaratunga, die leider is van de linkse Volksalliantie, leek na 17 jaar bestuur van de Verenigde Nationale Partij, de aangewezen persoon om vrede te bewerkstelligen met de Tamil Tijgers. Onlangs hief ze een economisch embargo tegen het noorden op. De leiding van de Tijgers liet als gebaar van goede wil tien politieagenten vrij die al sinds juni 1990 gevangen werden gehouden.

Het is nog onduidelijk of de aanval op het marinevaartuig betekent dat er onenigheid bestaat tussen de Tamil Tijgers onderling of dat de aanval de instemming van de hoogste leiders van de Tijgers had. Waarnemers gaan voorlopig uit van het laatste. De grote voorman van de Tijgers is Velupillai Prabhakaran, die bekend staat om zijn meedogenloze houding en harde leiding. Van Prabhakaran wordt niet verwacht dat hij bereid is tot enige consessie aan Colombo, tenzij hij daar duidelijk groot voordeel bij heeft. (AP, Reuter)