TOSTADA'S

Voor 4 personen:

2 eetlepels plantaardige olie

2 sjalotjes, gesnipperd

1 teen knoflook, fijngehakt

500 gram rundergehakt

1 dessertlepel oregano

zout en versgemalen peper

Pikante saus:

1 blik tomaten

1 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd en grof gehakt

1 ui, grof gehakt

1 grote stengel bleekselderij, grof gehakt

2 jalapeño chilipepers, of naar smaak

scheutje azijn

1 dessertlepel koriander

2 theelepels komijn

zout

250 gram oude kaas, geraspt

ijsbergsla, in repen

1/2 komkommer, in dunne plakken

2 blikken kidney beans

zure room

Guacamole:

2 rijpe avocado's, gepeld en ontpit

1 eetlepel vers citroensap

1 eetlepel zure room

1 kleine teen knoflook, uit de knijper

1-2 lente-uitjes, gesnipperd

1 kleine tomaat, ontzaad en fijngehakt

2 eetlepels gehakte verse koriander

scheutje Tabascosaus

zout en versgemalen peper

plantaardige olie

8-12 maïstortilla's

Verhit de olie in een pan op een middelhoog vuur en doe er de sjalotjes en knoflook in. Fruit ze een paar minuten en voeg dan het gehakt en de oregano toe. Breng op smaak met zout en peper en laat het mengsel bakken tot het vlees gaar is.

Doe alle ingrediënten voor de pikante saus in een blender en draai tot een vrij gladde saus. Doe de saus in een kom en zet weg.

Doe de geraspte kaas, repen sla en plakken komkommer in kommen en zet weg. Warm de kidney beans op in een pan op het fornuis of in de magnetron. Doe de zure room in een kommetje.

Doe voor de guacamole de stukken avocado in een kom en voeg het citroensap, de zure room en de knoflook toe. Prak alles met een vork tot een grove puree. Voeg de rest van de ingrediënten voor de guacamole toe en schep alles goed om. Dek de guacamole af met plastic folie en zet in de koelkast.

Verhit circa 4 centimeter olie in een koekepan. Bak er de tortillas één voor één 1 minuut in tot ze goudgeel en knapperig zijn, waarbij u ze één keer omdraait. Stapel ze op een bord met telkens een vel keukenpapier er tussen. Houd ze warm in een lauwe oven.

Zet alle koude bijgerechten op tafel. Doe een gebakken tortilla op elk bord en schep er eerst wat gehakt en dan wat bonen op. Laat de eters verder zelf de rest van de garnituur erop doen. U kunt bijvoorbeeld de tostada zo opbouwen: schep wat pikante saus op de bonen, schik er wat sla en dan komkommer op, strooi er wat kaas over, schep er nog wat pikante saus over, schep er wat guacamole op en maak alles af met een toefje zure room!