Taument en Witschge niet in selectie bij Feyenoord

ROTTERDAM, 19 SEPT. De meeste commotie in de eredivisie ontstond afgelopen weekeinde rondom wedstrijden die geen doorgang vonden door de slechte gesteldheid van de velden. Bij Feyenoord dat in de eerste thuiswedstrijd in de 'nieuwe' Kuip tegen NEC had moeten spelen werden de internationals Gaston Taument en Rob Witschge uit de selectie van zestien spelers gezet. Trainer Willem van Hanegem strafte ze daarmee voor de wanprestatie van afgelopen donderdag in het Europa-Cupduel in Vilnius.

Beide spelers waren ontstemd over de maatregel. “Ik heb in Vilnius mijn best gedaan, maar er zat gewoon niet meer in”, aldus Witschge. Hij en Taument namen contact op met hun zaakwaarnemer Rob Jansen. Deze zal echter geen stappen ondernemen. Volgens Jansen is het normaal dat de spelers hem als hun vertrouwensman hebben gebeld. “Maar daar blijft het voorlopig bij.” Het is niet te verwachten dat Taument en Witschge woensdag in en tegen Heerenveen wel weer bij de selectie zullen zitten. Talent Giovanni van Bronckhorst en John van Loen zouden tegen NEC in het basiselftal staan.

Bij NAC-Ajax was er beroering over het feit dat de wedstrijd pas een uur voor de geplande aftrap werd afgekeurd. Het veld was slecht en lag vol met plassen. Arbiter Jaap Uilenberg werd echter het verwijt gemaakt dat hij te laat in Breda arriveerde. Voor de hekken stonden honderden supporters ongeduldig te wachten. De Ajax-aanhangers werden in de trein en bussen gehouden.

Uilenberg was zich van geen kwaad bewust. Hij was om half vier van huis in Losser gegaan en op dat moment had hij contact gehad met een vertegenwoordiger van de KNVB die zei dat het veld er in Breda goed bij lag. “Waarom had ik dan vroeger van huis moeten gaan?”, vroeg Uilenberg zich af. Hij kreeg van de scheidsrechtercommissie naderhand wel te horen dat hij zich eerder had moeten melden. Volgens de ontstemde NAC-manager Vreijsen had de arbiter minstens om vijf uur, tweeëneenhalf uur voor het aanvangsuur, aanwezig moeten zijn.

De verantwoordelijke consul, Van Gils, had het veld 's ochtends om tien uur voor het laatst bekeken. Er was toen nog geen reden om het duel af te keuren. Volgens de reglementen ligt na twaalf uur in de middag de beslissing bij de arbiter, in dit geval Uilenberg. Vreijsen schat dat de afkeuring NAC ongeveer 60.000 gulden kost. Voor een rechtstreekse uitzending op FilmNet zou de club 37.500 gulden hebben ontvangen.

Gespeeld werd er wel in zeven stadions van eredivisieclubs. Verrassingen deden zich niet voor of het moet de 2-1 zege van Heerenveen bij Volendam zijn. Sier van de bezoekers werd in de slotfase met twee gele kaarten weggestuurd. Veertien minuten voor tijd kwam Volendam van 0-2 terug tot 1-2, maar een eindoffensief had geen resultaat meer.

Sparta behaalde zijn eerste punt in deze competitie. De Rotterdamse club kwam door twee doelpunten van Dennis de Nooijer met 2-0 voor in Waalwijk tegen RKC, maar de thuisclub kwam nog op gelijke hoogte door twee geslaagde doelpogingen van Marco Boogers, de laatste in de slotminuut.

Het evenals Utrecht nog ongeslagen PSV (zes uit drie) won met 4-0 van Dordrecht'90. Ronaldo scoorde voor het eerst niet. Hij maakte een vermoeide indruk en werd in de 74ste minuut vervangen door Erik Meijer die daarna wel een doelpunt maakte.