Stemmenwinst Haider in deelstaat Oostenrijk

WENEN, 19 SEPT. De Oostenrijkse extreem-rechtse partij FPÖ is uit de regionale verkiezingen in de deelstaat Voralrberg naar voren gekomen als de eén na grootste partij.

De Vrijheidspartij FPÖ van Jörg Haider streefde met 18,5 procent van de stemmen de sociaal-democratische partij (SPÖ) die samen met de conservatieve partij (ÖVP) in de regering zit, voorbij.

De SPÖ die 16,3 procent van de stemmen kreeg, zag haar aanhang ten opzichte van de verkiezingsuitslag in 1989 met vijf procent slinken. De ÖVP kreeg met 49,8 procent van de stemmen 1,1 procent minder dan in 1989. Haider's Vrijheids partij boekte ten opzichte van 1989 een winst van 2,4 procent.

De belangrijkste punten uit het partijprogrammma van Jörg Haider zijn het terugdringen van immigratie, strengere handhaving van de openbare orde en aanscherping van wetten.

Haider riep nadat de resultaten bekend waren dat zijn partij voor het eerst “de partij van de bondskanselier” had overtroffen. De sociaal-democratische bondskanselier Franz Vranitzky zei dat aan het plaatselijke resultaat geen voorspellende waarde moest worden gehecht voor de nationale verkiezingen die op 8 oktober worden gehouden.

Bondskanselier Vranitzky heeft in een vraaggesprek gezegd dat Oostenrijk in 1995 lidmaatschap van het Partnerschap voor Vrede van de NAVO zal aanvragen.

De minister van buitenlandse zaken, Alois Mock zei voor de Oostenrijkse televisie dat over het opgeven van de Oostenrijkse neutraliteit door het parlement moet worden besloten en dat geen apart referendum gehouden hoeft te worden. De neutraliteit van Oostenrijk was een van de controversiële punten bij het referendum over de toetreding van Oostenrijk tot de EU dat dit voorjaar met een grote meerderheid voor de toetreding werd beslist. De partij van Jörg Haider heeft het verlies van de Oostenrijkse neutraliteit in zijn anti-EU campagne als nadeel onderstreept. (Reuter, AFP)