Serviers nemen Franse soldaten in gijzeling

SARAJEVO, 19 SEPT. De Bosnische Serviërs hebben gisteren in Sarajevo een peloton Franse VN-soldaten in gijzeling genomen, een dag nadat de opperbevelhebber van de VN-troepen in Bosnië, generaal Sir Michael Rose, de strijdende partijen in de Bosnische hoofdstad waarschuwde voor luchtaanvallen van de NAVO als ze hun gevechten niet staken. De Fransen herkregen hun vrijheid vanmiddag.

De twintig tot dertig Franse blauwhelmen werden door de Serviërs gegijzeld in een wapenopslagplaats op een heuveltop in de voorstad Poljina, noordelijk van Sarajevo. De Fransen bewaakten deze opslagplaats. De Serviërs hebben drie 120 mm-mortieren opgesteld om zich tegen een eventuele aanval te verdedigen.

Vanmiddag werden mijnen, die de Serviërs bij het depot hadden gelegd, weggehaald.

In Sarajevo werd gisteren hevig gevochten tussen moslims en Serviërs. Generaal Rose liet weten dat zowel de moslims als de Serviërs de bepalingen van het in Sarajevo geldende bestand hebben geschonden - inclusief het verbod van zware wapens in een straal van twintig kilometer rond de Bosnische hoofdstad. Maar, zo liet hij weten, de moslims waren de gevechten van gisteren begonnen en de Serviërs hadden gereageerd. Hij vroeg de opperbevelhebbers van beide legers voor een onderhoud bij hem te verschijnen. Dat gesprek wordt vermoedelijk nog vandaag gevoerd op het vliegveld van Sarajevo.

Bij de gevechten van gisteren vielen twee doden en achttien gewonden. Volgens een VN-woordvoerder waren ze de zwaarste in zeven maanden in de Bosnische hoofdstad. De strijd brak uit toen de infanterie van het Bosnische regeringsleger, ondersteund door zware artillerie, Servische stellingen aanviel. De Serviërs antwoordden met zware artillerie. Volgens VN-woordvoerders werden meer dan 250 mortiergranaten afgevuurd. De strijd leidde tot een noodsituatie in het belangrijkste ziekenhuis van de stad, die al sinds donderdag kampt met een onderbreking van de water-, elektriciteits- en gastoevoer.

Rose dreigde gisteravond “alle beschikbare middelen” te zullen gebruiken om de strijd tot een einde te brengen. Een van zijn woordvoerders maakte duidelijk dat de “maatregelen” waarmee Rose dreigde, kunnen bestaan uit luchtaanvallen van de NAVO.

De Bosnische Serviërs hebben dit weekeinde in het noorden van Bosnië opnieuw tweeduizend moslims verdreven en de frontlijn in de buurt van het door de moslims gecontroleerde Tuzla overgejaagd. De nieuwe 'etnische zuivering' brengt het aantal niet-Serviërs dat sinds midden juli uit het door de Serviërs gecontroleerde noorden van Bosnië is verdreven op negenduizend.

De Bosnische Serviërs hebben gedreigd alle contacten met de VN te verbreken als de Veiligheidsraad besluit tot nieuwe sancties. De Veiligheidsraad brengt deze week twee resoluties in stemming; in de ene wordt besloten tot een gedeeltelijke en geleidelijke opheffing van de sancties tegen Joegoslavië (Servië en Montenegro), de tweede voorziet in een verscherping van de sancties tegen de Bosnische Serviërs. (Reuter, AFP, AP)