Ruzie over geld voor Palestijnen

KAIRO, 19 SEPT. PLO-leider Yasser Arafat is verwikkeld in een ruzie met zowel buitenlandse donors als met zijn eigen Palestijnse technocraten over de controle over het miljarden dollar belopende ontwikkelingsproces in de autonome gebieden. Dat zeggen Palestijnse functionarissen. Deze touwtrekkerij vertraagt het Palestijnse ontwikkelingsproces, zo onderstrepen zij.

De rol van de Palestijnse ontwikkelingsorganisatie PECDAR staat hierin centraal. De organisatie begon zaterdag een bijeenkomst in de Egyptische hoofdstad Kairo - zonder haar directeur Ahmed Korei (Abu Alaa). Deze bleef weg temidden van berichten over zijn aftreden in verband met moeilijkheden met Arafat. De bijeenkomst werd nu voorgezeten door Farouk Kaddoumi, hoofd van het politieke departement van de PLO. Een naaste medestander van Arafat, Nabil Sha'ath, erkende het afgelopen weekeinde het bestaan van meningsverschillen.

“Het (Palestijnse) Nationale Gezag (van Arafat), PECDAR en de donors zijn verwikkeld in een driehoeksstrijd. Het Gezag wil de zaken rechtstreeks met de donors regelen, maar de donors willen voornamelijk met PECDAR zaken doen”, aldus een hoge Palestijnse functionaris. “Het probleem is dat Abu Ammar (Arafat) ons (PECDAR) nooit als een Palestijnse instelling heeft gezien. Hij ziet ons als van buitenaf aan hem opgelegd.”

Toen de internationale donors vorig jaar ruim 2 miljard dollar bijeenbrachten om de nieuwe Palestijnse autonome gebieden economisch te ontwikkelen en zo het vredesproces te schragen, eisten ze dat Arafat een instantie van technocraten - geen politieke benoemingen - zou oprichten om op de verdeling van de fondsen toe te zien. Dit leidde, na aanvankelijke bezwaren van Arafat tot de oprichting van PECDAR, dat ongeveer 3 jaar zou functioneren tot het Palestijnse bestuur op orde zou zijn. Arafat houdt PECDAR echter scherp in de gaten, en probeert volgens zegslieden de instantie voortdurend te passeren en overbodig te maken. Diverse functionarissen staan op het punt PECDAR te verlaten. (Reuter)