Op de Egyptische lagere scholen mag de hoofddoek niet meer

KAIRO, 19 SEPT. Op de lagere scholen in Egypte wordt het dragen van hoofddoeken verboden, zo heeft de woordvoerder van het ministerie van onderwijs in Kairo gisteren meegedeeld.

De maatregel, die “zachtaardig en tactvol” zal worden toegepast, vloeit voort uit de strijd die de autoriteiten voeren tegen moslim-extremisten. In het onderwijs is een relatief hoog percentage moslim-fundamentalisten werkzaam, die soms hun leerlingen onder druk zetten het hoofd te bedekken.

Met name in Zuid-Egypte is het dragen van de islamitische hoofdbedekking op school wijdverspreid. “Wij hebben tijd nodig”, erkende de woordvoerder op een vraag hoe het ministerie dacht de maatregel door te voeren. Maar hij stelde dat religieuze en onderwijs-autoriteiten het eens zijn dat op de lagere school, voor de meisjes in de puberteit komen, geen hoofddoek hoeft te worden gedragen.

Minister van onderwijs Kamel Hussein Baha Eddine, een felle anti-fundamentalist, had aan het begin van de zomer al een fel debat uitgelokt met zijn decreet dat op de middelbare scholen alleen islamitische hoofddoeken mochten worden gedragen na uitdrukkelijke, schriftelijke toestemming van de ouders. Dat besluit ontlokte scherpe protesten in fundamentalistische en conservatieve kringen, waarbij ook de rechter werd ingeschakeld. Volgens fundamentalistische advocaten was het besluit in strijd met de grondwet, want in strijd met de shari'a (islamitische wet), officieel “de voornaamste bron van wetgeving”.

In eerste instantie gaf de rechter de klagers gelijk, maar donderdag kwam het Opperste administratieve hof in hoger beroep tot de conclusie dat de minister van onderwijs wel degelijk de bevoegdheid heeft om kledingregels voor scholen af te kondigen. Inmiddels echter had Bahaa Eddine zijn decreet zodanig verzwakt (ouders worden voortaan geacht op de hoogte te zijn van het dragen van een hoofddoek) dat de klagers zich er niet werkelijk meer over konden opwinden. “In theorie heeft de minister gewonnen, maar wij zijn in de praktijk de winnaars”, aldus een fundamentalistische advocaat. (AFP, AP)