Ondanks koppositie Utrecht spookt Galgenwaard nog niet

Scheidsrechter Ab Schuurmans drukte even een belangrijke stempel op FC Utrecht-FC Groningen. In een fase dat de Utrechtenaren op instorten stonden, gaf hij ex-Excelsior-speler Marcel Boudesteyn een rode kaart wegens natrappen op Edwin Gorter. Dat leek een zware straf omdat eerder sprake was van licht aantikken dan van trappen. Volgens Boudesteyn zou Gorter hem bij een scrimmage in zijn kruis hebben gegrepen. De nummer tien van FC Utrecht ontkende dat, maar verkondigde ook dat hij niet werd geraakt door Boudesteyn. Schuurmans zag echter dat de Groninger zijn been uitstak en trok onmiddellijk rood.

Groningen, dat in de eerste helft op achterstand kwam door doelpunten van De Jong en Booy, kwam nog wel terug via een treffer van Harris Huizingh, maar miste de kracht om tegen FC Utrecht een gelijkspel af te dwingen. Bij de Groningers, die een nogal steriele indruk maakten, ontbraken Joop Gall, Erwin Koeman en Romano Sion. Ook al wegens een schorsing.

UTRECHT, 19 SEPT. FC Utrecht-FC Groningen (2-0) trok vorig seizoen op 1 september welgeteld drieduizend toeschouwers. Gisteren was stadion Nieuw-Galgenwaard voor hetzelfde doel gevuld met 7.600 bezoekers, die met een feestelijke omlijsting werden vermaakt of de landstitel al binnen bereik lag. Het bewees echter hoe opportunistisch voetbal kan zijn. En hoe groot de hunkering van het chauvinistische publiek is naar succes. FC Utrecht heeft na vier duels nog altijd geen puntverlies geleden. Ook deze confrontatie met FC Groningen werd in winst omgezet, zij het moeizaam: 2-1. Het zijn resultaten die de latente belangstelling in de Domstad voor voetbal weer even doen opbloeien. Dat FC Utrecht tot nog toe nog geen tegenstander van formaat heeft ontmoet, daar maalt niemand om. De leidende positie in de eredivisie, die telt.

En misschien is het ook wel de nieuwsgierigheid voor de gedaanteverwisseling van de rood-witten. Trainer Leo van Veen bouwde de afgelopen maanden heel gericht aan een nieuw elftal. Aanvankelijk had hij geen cent om te investeren. Het vorig seizoen was immers met een exploitatieverlies afgesloten. Maar na het vertrek van Patrick van Diemen (NEC) en Robert Roest (Beveren) kwam er wat geld vrij. Een speciaal investeringsfonds zorgde voor een aanvullend bedrag. Dankzij inventiviteit, tips en hulp van makelaars kon Van Veen een nieuw geraamte voor zijn formatie opbouwen. De defensie werd versterkt met Eric van Kessel (FC Groningen) en David Nascimento (Roda JC, als vervanger van Johan de Kock), het middenveld met Edwin Gorter (Lommel) en de aanval met Peter Hofstede en Foeke Booy (AA Gent).

De komst van de 'buitenlanders' Edwin Gorter en Foeke Booy dankt Van Veen voor een groot deel aan de lokroep van Nederland. Ze zijn respectievelijk 31 en 30 jaar oud en ze wilden in de herfst van hun carrière om privé-redenen graag terug naar vaderlandse bodem. Gorter heeft schoolgaande kinderen en werkt bovendien in St. Willibrord, in de geboorteplaats van zijn vrouw, aan twee zaken: dames- en herenlingerie en een sportartikelenwinkel. Foeke Booy kon altijd dolenthousiast zijn over het zoete leven in België, maar de laatste jaren raakte hij er toch wat op uitgekeken. Dit jaar besloot hij met zijn vrouw, de dochter van de voormalige Den Haag-trainer Nol de Ruiter, naar Nederland terug te keren. Ofschoon hij nog onder contract stond bij Gent. In Houten werkt hij nu samen met z'n schoonvader aan zijn toekomst na het voetbal. En die ligt in een “schitterend moderne sigaren-speciaalzaak”.

Vooral Gorter blijkt tot nog toe een gouden greep. Hij belichaamt in z'n eentje het nieuwe Utrecht, dankzij zijn vechtlust, spelinzicht en techniek. Hij bezit de capaciteiten om vanuit het middenveld ploeggenoten in een kansrijke positie te manoeuvreren, maar tegen Groningen moest hij met de zwakke Eric Smit in zijn rug te veel ondersteuning verlenen aan de defensie. Dat is nog een van de punten waar Van Veen de komende weken aan moet werken, want Gorter komt vooral tot zijn recht als hij kort achter de spitsen opereert. “Hoewel ik het niet erg vind om me weg cijferen voor de ploeg zoals vandaag”, beweert hij.

Opgegroeid in de Haagse Schilderswijk, rijpte Gorter als amateur onder de hoede van Aad de Mos bij RVC in Rijswijk. Totdat DS'79 hem ontdekte. Daar wachtte hij tevergeefs op het telefoontje van De Mos die inmiddels bij Gorters favoriete club Ajax werkte. Van Dordrecht verhuisde hij naar Roda JC en daar besloot hij na overleg met zijn zaakwaarnemer Maarten de Vos tot een buitenlands avontuur. De afgelopen acht jaar kwam uit voor Lugano, waar hij gemakshalve 'Willy' werd genoemd, Caen en Lommel. “Ik ben als een jong broekje van 22 vertrokken en als een volwassen gerijpte voetballer teruggekomen. In die vijf jaar Lugano heb ik, behalve goed verdiend, vier buitenlandse talen leren spreken: Frans, Duits, Engels en Italiaans. We doen in Nederland nog weleens smalend over de Zwitserse competitie, maar dat is onterecht. Met die stugge Zwitserse mentaliteit had ik weinig te maken. Lugano is immers voor het merendeel Italiaans georiënteerd. Ik heb in het buitenland altijd wel in geweldige huizen gewoond en ook in salaris ben ik erop achteruit gegaan. Maar die prijs wil ik graag betalen om nog eens in de top van Nederland te voetballen.”

Wat heeft Gorter echter bewogen om naar FC Utrecht te komen, een club die vorig seizoen de degradatie maar net wist te ontlopen, vraag je je af. “Ik heb Utrecht vorig seizoen bekeken tegen VVV. Het team van toen had zo weinig zelfvertrouwen, het benutte slechts veertig procent van zijn mogelijkheden. Ik wist dat er nieuwe investeringen zouden worden gepleegd en de aanwezigheid van Leo van Veen kwam op mij ook wel positief over. Voorlopig heb ik het hier fantastisch naar mijn zin.”

Foeke Booy, die furore maakte bij Club Brugge en daar zelfs enige tijd topscorer van de eerste klasse is geweest, had nog wat andere motieven. “Als je afbouwt in België kom je als spits in kleine clubjes terecht die voornamelijk op eigen helft voetballen. Dan is de afstand naar het vijandelijke doel wel erg groot. Bovendien sta je als spits tamelijk geïsoleerd. En ik vind het een nadeel dat de Belgen vooral veel met hun lichaam voetballen.”

Booy produceerde gisteren de tweede treffer van FC Utrecht. Gorter stuurde Jean-Paul de Jong weg op rechts die de bal voorgaf. Na een misser in Groningse defensie schoot de vrijgelaten Booy, die alleen de eerste helft speelde, beheerst in. In de tweede helft zette Gorter, die in de voorbereiding waterpokken kreeg en volgens Van Veen nog steeds niet voluit kan spelen, een paar keer een medespeler, onder anderen Peter Hofstede, vrij voor het doel. Maar er werd weinig gedaan met zijn passjes. Utrecht viel vooral in de tweede helft door de mand. De ploeg gaf het initiatief weg aan de gehavende Groningse ploeg die zelfs met tien man nog dicht bij de gelijkmaker kon komen. In de defensie maakte de Portugees Nascimento soms aardige bewegingen, maar hij zorgde ook voor veel onrust als zijn acties weer eens mislukte. Het publiek kreeg te veel saaie passages voorgeschoteld. De tijden dat het kon spoken in de Galgenwaard omdat de Utrechters de mouwen opstroopten, zijn nog niet teruggekeerd. Daarom heeft de nieuwe formatie van Leo van Veen ondanks de koppositie in de eredivisie tot dusverre weinig bewezen. Al ligt de ploeg met acht punten uit vier duels geheel op schema. Van Veen wil 34 punten halen, tien punten meer dan in de vorige competitie. Pas volgend seizoen moet FC Utrecht meedoen om Europees voetbal.

    • Erik Oudshoorn