NK tennis wil naar binnen

Voor het eerst sinds 96 jaar konden het afgelopen weekeinde de nationale buitenkampioenschappen tennis niet doorgaan. Door de aanhoudende regen werd de organisatie gedwongen al zaterdag het jaarlijkse toernooi af te gelasten. De bond, al geplaagd door de afwezigheid van Richard Krajicek en Paul Haarhuis, beraadt zich over wijzigingen in de reglementen waardoor bij slecht weer kan worden uitgeweken naar een overdekte accommodatie. Toernooi-directeur Peter Lever voelt daar wel voor.

Waarom heeft u zaterdag al besloten af te gelasten?

Het is in fases gebeurd. Vrijdag hadden we al de beslissing genomen de dubbels te annuleren. We konden ze niet meer doorschuiven want dan zou het programma in de knel komen. Zaterdag rond het middaguur hebben we de knoop doorgehakt en het gehele toernooi afgelast, ondanks de positieve weersvooruitzichten. De banen stonden blank. In een dag konden niet alle enkelspelen worden afgewerkt.

Was het niet mogelijk het toernooi te verlengen?

Omdat veel spelers andere verplichtingen hadden. Tom Kempers bijvoorbeeld moet vandaag al weer in Barcelona op een toernooi verschijnen. Esmeralda Hoogendoorn gaat vandaag met vakantie. Dat zegt ze natuurlijk niet af.

Waarom is niet uitgeweken naar een hal?

Dat staan de reglementen niet toe, hoewel het niet zwart op wit staat. De kwalificaties mogen wel in een hal worden gespeeld. Bovendien staat het toernooi te boek als de nationale buitenkampioenschappen.

Overweegt men de reglementen aan te passen?

Ja. De wedstrijdcommissie moet nog verslag uitbrengen maar ik ben er zeker van dat de statuten aangepast gaan worden. Zodat in geval van regen of ander ongemak uitgeweken kan worden naar een hal.

Wat is de financiële schade?

Voor de bond is er geen financiële schade. Sterker nog, de bond heeft het geld in de zak gehouden. Er zijn geen bedragen uitgekeerd, behalve wat onkostenvergoedingen. De spelers lijden wel schade. Bovendien hebben ze geen punten voor de ranglijst kunnen behalen. Ook de directeur van Sportpark Amstelveld zal ongetwijfeld financiële schade hebben geleden.

    • Mark Hoogstad