NCRV 'schrikt' van succes Odysseia

ROTTERDAM, 19 SEPT. Het voorlezen van Homeros' Odysseia voor de radio heeft zoveel succes dat de NCRV plannen heeft de serie te herhalen. De omroep wordt sinds het begin van de uitzendingen op 5 september bedolven onder de brieven en telefoontjes. “We zijn geschrokken van het succes”, zo zei vanmorgen regisseur Ingrid van Frankenhuyzen. “We hebben de mensen van de telefooncentrale een lijst met antwoorden op de meest gestelde vragen gegeven, zodat de redactie niet de hele dag wordt gebeld.”

Het project bestaat uit het voorlezen door acteur Ton Lutz van de complete Odysseia in een vertaling van Imme Dros en met muziek van Christoph Martin, 21 avonden achter elkaar. Veel luisteraars komen met het verzoek om de integrale opnamen van het klassieke epos uit te brengen op cassette. Onderhandelingen daarover zijn volgens de NCRV gaande met uitgeverij Querido, maar het is nog niet zeker of het doorgaat. Op cd zullen ze in ieder geval niet uitkomen. “Dat wordt te duur. Het zouden er dan 21 moeten worden en dat is commercieel gezien niet haalbaar”, zei Van Frankenhuyzen.

De meeste mensen reageren om de NCRV te bedanken voor het initiatief. Sommigen willen weten welke muziek er wordt gedraaid. Maar er zijn ook klachten over het late tijdstip van uitzending, van 11 tot 12 uur 's avonds. “We kregen ook een lange brief van iemand die studie had gemaakt van de vertalingen die door de eeuwen heen van de Odysseia zijn gemaakt. Volgens deze briefschrijver kwam die van Imme Dros er als beste uit”, aldus Van Frankenhuyzen.