Jimmy Scott

Jimmy Scott: Very Truly Yours (Savoy SV-0239). Distributie: Vanguard. Dream (Sire 9362-45629-2). Distributie: Warner

Jimmy Scott (68) kwam in '92, na een lange afwezigheid, terug met All The Way, een cd die vriend en vijand volmaakt wist te scheiden. De een kon de zanger met de falsetstem (was het wel een 'echte' man?) en het wapperende vibrato nauwelijks verdragen, de ander raakte juist prettig ontregeld door Scotts smartelijke uithalen.

Na zijn debuut bij de big band van Lionel Hampton kwam Scott in '55 onder contract bij Savoy, waarvan labelchef Herman Lubinsky alles best vond als het maar niets kostte. Aan Very Truly Yours is dat goed te merken, de musici rommelen maar wat aan, de arrangementen zijn summier, de opnamen blikkerig. Bijzonder is alleen de stem van 'Little' Jimmy Scott die in Imagination en andere stukken vooral aan zangeres Brenda Lee doet denken. Puur toeval natuurlijk, omdat zij pas later met haar hit I'm Sorry zou komen. Dat negen van de twaalf ballads door Scott zelf geschreven zouden zijn zoals de hoes suggereert is onzin. Time on my Hands bijvoorbeeld is van Vincent Youmans.

Op de nieuwe cd Dream zijn de credits'wel in orde. In de titelsong van Johnny Mercer, wordt het sinds '55 veel 'softer' geworden geluid van Scott omlijst door arpeggio's van vibrafonist Milt Jackson. Ook in de andere stukken ontbreken de strijkers van de come-back cd en geeft de sobere ondersteuning van pianist Junior Mance het geheel iets intiems. Wat is gebleven, is het lage tempo en de voorkeur voor de hopeloze liefde, van I Cried For You tot I'm Through With Love. En, aan het einde van elke frase, natuurlijk dat krankzinnige vibrato.

    • Frans van Leeuwen