Heidemij: lichte stijging winst bij forse omzetgroei

ROTTERDAM, 19 SEPT. Heidemij (internationaal adviserend en uitvoerend ingenieursbureau op het gebied van milieu en infrastructuur) heeft in de eerste zes maanden van 1994 een omzetstijging geboekt van 15 procent ten opzichte van de eerste helft van 1993 en kwam uit op 427,3 miljoen gulden.

Het netto resultaat van Heidemij, dat de halfjaarresultaten vanmorgen bekendmaakte, nam licht toe tot 11,7 miljoen gulden vergeleken met 11,6 miljoen een jaar eerder. Deze stijging werd mede dankzij een hoger resultaat in het tweede kwartaal bereikt. Per aandeel bedraagt het netto resultaat evenals vorig jaar 0,63 gulden.

Heidemij telt op dit moment ruim 4.650 medewerkers. De directie handhaaft de in het jaarverslag over 1993 geuitte verwachting dat voor 1994 wordt uitgegaan van verdere groei van de omzet en het resultaat. De aantrekkende conjunctuur in Europa en de Verenigde Staten heeft volgens de directie van het bedrijf nog niet geleid tot een aanzienlijke toename van de vraag in de bedrijfstak. Inmiddels zijn de programma's gericht op kostenbesparing aangescherpt.

De onderneming richt zich momenteel sterk op de integratie van bestaande en nieuwe bedrijfsonderdelen. Recentelijk werden Copijn Utrecht (100 procent) en het Poolse milieubureau Ekokonrem (52 procent) overgenomen. De samenwerking met het vorig jaar overgenomen Amerikaanse ingenieursbureau Geraghty & Miller heeft al geleid tot enkele opdrachten voor Amerikaanse bedrijven en instanties in Europa. Zo is van het Amerikaanse ministerie van defensie een opdracht verworven voor milieu-advisering met betrekking tot een aantal Amerikaanse militaire bases in Duitsland. In de Verenigde Staten presteerde Geraghty & Miller in het eerste kwartaal van dit jaar minder goed door de extreem lage winter-temperarturen en slechte weersomstandigheden. Het Amerikaanse ingenieursbureau schrapte vorig jaar, toen de resultaten ook tegenvielen, al circa zestig banen geschrapt.

De fusie van Heidemij met de Amerikaanse branchgenoot Geraghty & Miller drukte vorig jaar ook de winst van het Nederlandse ingenieursbureau. Het samengaan van beide ondernemingen bracht buitengewone lasten van 6,8 miljoen gulden met zich mee. De winst van Heidemij, die in 1992 nog 24,4 miljoen gulden bedroeg, daalde daardoor in 1993 tot 18,5 miljoen gulden.

Heidemij, waarvan het hoofdkantoor in Arnhem staat, telde eind vorig jaar 130 miljoen gulden neer voor Geraghty & Miller, dat in 1992 een omzet van 135 miljoen dollar (ruim 259 miljoen gulden) behaalde. Heidemij betaalde de overname met 7,44 miljoen eigen aandelen. Om de verhandelbaarheid mogelijk te maken zijn de aandelen van het Arnhemse bedrijf sinds december 1993 genoteerd aan de Amerikaanse 'elektronische' beurs Nasdaq. Tot dat moment was Heidemij niet aan enige effectenbeurs genoteerd.