Hamas doodt Palestijnse politieman

GAZA, 19 SEPT. Een Palestijnse politieman is het afgelopen weekeinde in de autonome Gazastrook gedood bij een poging een ruzie tussen geheime politie en gewapende activisten van de fundamentalistisch-islamitische beweging Hamas te sussen. Volgens Hamas is de politieman doodgeschoten door Palestijnse geheime politie, toen die het vuur opende op de Hamas-leden. Maar de commandant van de Palestijnse politie, generaal-majoor Nasr Yousef, gaf Hamas de schuld, overigens zonder de groep met zoveel woorden te noemen. Daarbij gebruikte hij termen als “deze haat-groep” en “deze verboden groep”.

Israel heeft geëist dat PLO-leider Arafat harde maatregelen neemt tegen Hamas, dat samen met het geestverwante Islamitische Jihad de verantwoordelijkheid op zich heeft genomen voor de dood van 11 Israeliërs sinds mei. Eerder deze maand werden inderdaad 50 Hamas-leden in de Gazastrook opgepakt, maar de meesten zijn inmiddels weer vrijgelaten. (AP, Reuter)