Gullit de held, rode kaart Bergkamp na 'Italiaans' gedrag

ROME, 19 SEPT. Ruud Gullit was gisteren de redder van AC Milan. Hij zette zijn ploeg tegen de geduchte conrurrent Lazio op voorsprong en maakte, nadat Lazio gelijk had gemaakt, vlak voor tijd het winnende doelpunt. “Het geheim is mijn vrouw”, zei hij na afloop.

Terwijl Gullit de held van de dag was, bereikte Dennis Bergkamp een nieuw dieptepunt. Je moet je 'Italiaanser' gedragen, hadden ze tegen hem gezegd. Geprikkeld door alle kritiek sloeg 'de kille Hollander' vlak voor tijd een verdediger van Brescia van zich af, hetgeen hem op een rode kaart kwam te staan.

AC Milan is op de weg terug, Inter zakt steeds dieper in de problemen. De ploeg van trainer Fabio Capello wilde zich in eigen huis tegen Lazio revancheren voor de 2-0 nederlaag woensdag tegen Ajax. Maar ook Lazio was gekomen om te winnen. Met levensgevaarlijke spitsen als Boksic en Signori, met Aron Winter als de nummer tien, en met de Tsjech Zeman als nieuwe trainer is Lazio een van de titelkandidaten.

Het resultaat was een zinderende, op en neer golvende wedstrijd, die door de Italiaanse kranten vanmorgen is uitgeroepen tot de beste wedstrijd van de afgelopen paar jaar. Lazio-doelman Marchegiani had een paar keer de hulp van de lat nodig om zijn doel schoon te houden, terwijl aan de andere kant Rossi de meest onwaarschijnlijke reddingen verrichtte.

Dertien minuten voor tijd zette Gullit met een knappe kopbal zijn ploeg op 1-0 uit een vorozet van de uitblinkende Savicevic. Tien minuten later kon Boksic na een verdedigingsfout gelijk maken, maar Milan bleef doorgaan. Terwijl de scheidsrechter zijn fluit al in de mond had om af te blazen, schoot Gullit, na een voorzet van Stroppa, Milan naar 2-1

Zich excuserend omdat hij geen betere term wist zei Gullit na afloop: “Milan is een team met kloten.” Hij zei dat de spelers wilden bewijzen dat de ploeg verre van afgeschreven is. Gevraagd naar een verklaring voor zijn goede spel zei Gullit dat hij zich beter op zijn plaats voelt in de spits dan op de energie vretende rechterflank. Hij droeg zijn twee doelpunten op aan zijn Italiaanse vrouw. “Mijn gezinsleven is nu sereen, rustig,” zei hij. “Mijn vrouw Cristina verzorgt me goed, geeft me goed te eten en vertroetelt me op de goede manier.”

Bergkamp wimpelde alle journalisten af. Het doelpuntloze gelijkspel uit tegen Brescia was een nieuwe teleurstelling voor Inter, ook al omdat de ploeg geen moment indruk heeft gemaakt. Meedogenloos schrijft de Corriere della Sera dat Bergkamp eindelijk opvalt, door een rode kaart. Inter-voorzitter Ernesto Pellegrini, die gehoopt had dat Bergkamp na een jaar om te wennen nu zou ontdooioen, heeft zijn spits laten weten dat hij Italiaanser moet worden. Bergkamp heeft zich aangepast, schrijven de kranten eensgezind. Vlak voor tijd gaf hij Brescia-verdediger Mezzenotti een elleboogstoot. De scheidsrechter had niets gezien, maar de grensrechter bleef met zijn vlag omhoog staan tot Bergkamp uit het veld was gestuurd.

    • Marc Leijendekker