Golfer Woosnam in vorm na bezoek aan fysiotherapeut

WOBURN, 19 SEPT. Hij had dit jaar pas één keer gewonnen. Dat was op 1 mei in Cannes. Een vervolg kwam er niet en Ian Woosnam werd afgeschreven. De 36-jarige Welshman had, zo zei men, alleen nog maar dorst, grote dorst. Gisteren won hij in Woburn ineens op grandioze wijze het British Masters en vierde zijn comeback met een evenaring van het baanrecord in de laatste ronde, 63 slagen. Hij kwam uiteindelijk zeventien slagen onder par, het baangemiddelde, uit. “Dit geeft me een enorme voldoening”, zei Woosnam na afloop.

Hij had zijn critici meerdere malen gevraagd hem niet af te schrijven. “Ik had mijn interesse voor het golfen niet verloren. Ik wil elke wedstrijd die ik speel winnen. Alleen lukte dat de laatste tijd niet erg. Als ik slecht speel dan verlies ik mijn zelfvertrouwen.”

Hij werd bekritiseerd omdat hij als een vorst met een privéjet van toernooi naar toernooi vloog. “Ik heb nooit begrepen waarom. Vliegen is mijn hobby en ik dat vliegtuigje helemaal zelf betaald.” In financiële problemen zal hij voorlopig niet komen. Woosnam verdiende met zijn zege van gisteren ongeveer 300.000 gulden.

Zijn terugval had volgens Woosnam niet te maken met alcohol, maar met zijn swing. Hij kreeg de ballen niet ver genoeg weg. Fysiotherapeut Paul Derby, werkzaam bij voetbalclub Wolverhampton Wanderers, hielp hem van zijn probleem af. “Hij liet me de juiste spieren gebruiken”, aldus Woosnam. De golfer werkt nu dagelijks een trainingsprogramma van twintig minuten af. Hij wil nu weer, zoals in 1991, de nummer één van de wereld worden. Voor het British Masters stond hij nog slechts veertiende op de ranglijst.

Halverwege de wedstrijd stond Woosnam nog veertien slagen achter op leider Ballesteros en hij begon gisteren aan de laatste twee ronden als zestiende in het algemeen klassement. Zijn voorsprong aan het einde van de dag op de nummer twee bedroeg uiteindelijk vier slagen. “Eigenlijk voel ik me de winnaar”, zei de geïmponeerde Ballesteros. “Want het leek wel op Ian op een andere baan speelde dan de andere spelers.” (Reuter)