Gevoelig verlies HGC in beladen 'oefenduel'

De 'dubbel' in de mannencompetitie kenmerkte zich afgelopen weekeinde door een paar korfbaluitslagen. Zo won landskampioen Amsterdam zaterdag met 12-2 bij debutant Push, dat een dag later opnieuw een zware nederlaag te verwerken kreeg: 5-2 bij Tilburg. Bloemendaal deed gisteren weinig onder voor de ruime zege van HGC en boekte een 7-2 overwinning op Hattem. Amsterdam versloeg stadgenoot Pinoké met 3-0. Taco van den Honert scoorde het afgelopen weekeinde liefst acht keer, zes tegen EHV en twee tegen Pinoké.

BLOEMENDAAL, 19 SEPT. Natuurlijk willen de hockeyers van Bloemendaal en HGC niet van elkaar verliezen. Een beetje sportman gaat voor de winst, en winnen van de grote concurrent is altijd meegenomen. Maar de papieren topper is in werkelijkheid slechts een beladen oefenduel. Dat Bloemendaal door de 4-1 overwinning drie punten voorsprong heeft op de Wassenaarse club zegt niets over de eindstand in de hoofdklasse. In navolging van de vrouwen weten de mannen pas volgend voorjaar of ze in aanmerking komen voor de play-offs. De nummer vier van het reguliere klassement kan door enkele uitschieters in de extra speelronde alsnog landskampioen worden.

Als gevolg van de nieuwe regeling heeft de kansloze nederlaag tegen Bloemendaal voorlopig geen grote gevolgen voor HGC. In voorbije jaren zou een achterstand van drie punten op de koploper al bijna onoverbrugbaar zijn, nu lijkt de zichtbare teleurstelling bij de verliezers een overtrokken reactie.

Waarom zo balen als de eindoverwinning nog in het verschiet ligt? “Omdat je elke wedstrijd wilt winnen”, antwoordt Bastiaan Poortenaar met een verbeten blik. De Wassenaarse international baalt van zijn jonge ploeggenoten, die zonder bezieling hebben gespeeld.

Vanaf de zijlijn lijkt het alsof de hockeytopper inderdaad om des keizers baard gaat. Zo futloos als HGC speelt, zo oppermachtig is Bloemendaal. De thuisclub neemt voor rust een 2-0 voorsprong door Bovelander en Van Weel. In de tweede helft wordt de score verdubbeld door goals van Meurs en opnieuw Bovelander. Vervolgens besluit Bloemendaal-coach Offerman het kalmer aan te doen. Hij laat een paar bankzitters opdraven, die er niet in slagen het veldoverwicht in cijfers uit te drukken. HGC-invaller Daan Brenninkmeijer pikt ten slotte zijn inmiddels karakteristieke goaltje mee en maakt de nederlaag van zijn ploeg ietsje minder pijnlijk.

Na afloop wordt de voorzichtige criticus onmiddellijk de mond gesnoerd. Kijk je naar het gezicht van Poortenaar of naar de strakke blik van zijn coach Hans Streeder, dan begrijp je dat de ruime nederlaag van HGC harder aankomt dan het spelbeeld doet vermoeden. Streeder uit kritiek op de jonge HGC'ers, die er een potje van hebben gemaakt. “Technisch kunnen ze alles. Ze kunnen binnen tien seconden een bal 25 maal heen en weer halen. Maar ze hebben geen persoonlijkheid. Het zijn geen waterdragers, die de bal afpakken. Ze vormen geen dreiging in de voorste lijn. Ze denken dat ze tophockey kunnen combineren met een vriendin en een studentenvereniging, maar dat gaat dus niet.”

In een andere hoek van de drinkzaal genieten de Bloemendalers van hun overwinning. “We hebben het nog nooit zo gemakkelijk gehad tegen HGC”, zegt coach Pieter Offerman. Maar hij realiseert zich als geen ander dat de ruime zege op de concurrent vooral een psychologische betekenis heeft. Offerman is een fel tegenstander van de play-offs, die volgens hem tot een soort competitievervalsing leiden. De beste club loopt een reële kans het kampioenschap te verspelen, luidt de mening van de Bloemendaalse coach.

Zijn collega Streeder is voorstander van de play-offs. Zeker nu hij beseft dat HGC baat kan hebben bij een eventuele herkansing. Na vier duels staat zijn club op een derde plaats. De Haagse verenigingen HCKZ en HDM volgen op doelsaldo en vormen een reële bedreiging voor de buurtgenoot. Volgens Streeder krijgen zijn spelers het nog zwaar te verduren. “Iedereen zegt dat we een topclub zijn, maar je ziet het: zonder Stephan Veen zijn we eerder een middenmoter.”

De snelle spits van HGC kampt al een paar weken met een liesblessure. Zonder de international heeft de Wassenaarse voorhoede een gebrek aan snelheid en variatie. De kwaliteit ligt op het middenveld, waar spelverdeler Delissen en verdediger Poortenaar hun uiterste best doen om de Bloemendalers bij te benen. Dat is tevergeefs.

De deceptie tegen Bloemendaal is voor Streeder reden te meer zijn ploeg een etmaal later met “meer pressie” te laten spelen. Het bezoekende EHV wordt in Wassenaar met 8-1 van de kunstmat gespeeld. De HGC-coach heeft een paar spelers van plaats laten wisselen en geen koppen laten rollen, zoals hij de dag ervoor nog voorzichtig heeft gesuggereerd. Het zijn de nuances die bepalend zijn voor winst en verlies, al maakt het anno 1993 allemaal bar weinig uit. Over acht maanden wordt de buit verdeeld, tot die tijd kunnen de topclubs rustig experimenteren met taktische foefjes of gemotiveerde reserves. De hockeycompetitie is er vooralsnog niet spannender op geworden.

    • Jaap Bloembergen