Favoriet zijn bridgers op WK allerminst

ALBUQUERQUE, 19 SEPT. De wereldkampioenschappen bridge, die twee weken lang in het Amerikaanse Albuquerque worden gehouden, zijn begonnen onder een slecht gesternte. Eerst dezer dagen raakte bekend dat op 3 september de Zwitser Jean Besse is overleden. Besse, die tachtig werd, behoorde tot de grootheden van het naoorlogse bridge. In 1954 speelde hij al voor Europa om de Bermuda Bowl. Besse verwierf internationale faam als analyticus en auteur. Hij was voorzitter van de internationale bridge persorganisatie.

In Albuquerque is alles groot. Speelgelegenheid is een gigantisch congrescentrum dat ondanks de duizenden spelers nog ruimte overhoudt voor andere activiteiten. De wereldkampioenschappen kennen een groot aantal disciplines: de gemengde paren, de open viertallen (Rosenblum Cup), de vrouwenviertallen (McConnell Cup), de senioren (55+) viertallen, de open paren, de vrouwenparen en de senioren paren.

Hoewel de Nederlanders overal aan meedoen, zijn de verwachtingen niet erg hoog gespannen. Weliswaar is Nederland van de Bermuda Bowl (WK open landen teams), maar van dat illustere zestal spelen bij het WK nog maar twee en dan nog in een nieuw partnership, De Boer-Westra. De Nederlandse spelers zullen het van uitschieters moeten hebben. Uitzondering vormen wellicht Bep Vriend en Carla Arnolds voor wie een hoofdrol in de vrouwenparen lijkt weggelegd, zeker nu uitgesproken favorieten als Sabine Zenkel en Daniela von Arnim (Duitsland) besloten hebben om hun geluk te beproeven bij de open (lees mannen) paren.

Afgelopen weekend is begonnen met de gemengde paren. Van de 480 equipes gingen er 180 over naar de finale. Daarvoor hebben zich acht Nederlandse paren geplaatst. Voormalig jeugdwereldkampioen Jan Jansma was niet erg onder de indruk van de speelkracht van het veld tijdens de kwalificatieronde: Op sommige toernooien in Nederland spelen ze sterker. Over de finale, die inmiddels tot op eenderde is gevorderd, zal de Maldenaar wel een andere mening hebben, want hij staat met zijn partner Carla Arnolds dik onder het gemiddelde. De dans wordt geleid door de Polen Harasimowicz-Lesniewski, voor een heel rijtje Amerikanen.

    • Jan van Cleeff