Exxon in beroep tegen boete 10 miljard

ROTTERDAM, 19 SEPT. De oliemaatschappij Exxon Corp, eigenaar van de olietanker Exxon Valdez, heeft hoger beroep aangetekend tegen de veroordeling tot het betalen van bijna 10 miljard gulden schadevergoeding aan gedupeerde vissers, grondbezitters, zakenlieden en omwonenden van de Prince Williambaai in Alaska. Een federale jury velde eind vorige week dit vonnis. In de krant van zaterdag werd abusievelijk vermeld dat het om een bedrag van bijna 10 miljoen gulden ging.

De tanker veroorzaakte in 1989 een olieramp voor de kust van Alaska, waarbij 42 miljoen liter olie in zee raakte. Ongeveer 15.000 gedupeerden hadden schadeclaims ingediend tot een totaalbedrag van ongeveer 30 miljard gulden.

In hetzelfde bericht van zaterdag stond dat de affaire Exxon al 6 miljoen gulden had gekost aan schoonmaak- en proceskosten. Ook dit bedrag was een factor duizend te laag. Exxon stak ruim 4 miljard gulden in de schoonmaak van de baai en trok circa 2,5 miljard gulden uit voor een reeks schikkingen met federale en lokale autoriteiten, omwonenden en bedrijven. Vorige maand honoreerde de federale jury claims van zalm- en haringvissers tot een waarde van 500 miljoen gulden.