Damrak blijft stil in afwachting van renteontwikkeling

AMSTERDAM, 19 SEPT. Op de Amsterdamse effectenbeurs blijft wantrouwen over de rente-ontwikkeling het marktbeeld beheersen. De lagere koersen op de obligatiemarkt en de opdrogende stroom halfjaarcijfers zorgden voor stilte op de beursvloer.

AMSTERDAM De AEX-index stond tegen het middaguur bijna drie kwart punt lager dan vrijdag op 406,84. Eerder op de ochtend was de index weggezakt tot een laagste punt van 404,47, maar dat verlies werd in de daarop volgende uren weer grotendeels goedgemaakt. De daling werd voor een belangrijk deel veroorzaakt doordat hoofdfonds Koninklijke Olie een interimdividend van 3,80 gulden uitkeerde. Hoewel de koers per saldo met vijftig cent steeg tot 188,90, kreeg de index toch een klap te verwerken. Ook het verlies van DSM, dat de koers met 1,20 gulden zag dalen tot 152,20 gulden als gevolg van winstnemingen, werkte in de index door.

Afgezien van Koninklijke en DSM was het vanmorgen stil in de hoofdfondsen. De uitgevers lieten enkele dubbeltjes liggen: Elsevier drie op 163,40 gulden en Wolters Kluwer zakte twintig cent tot 119,30 gulden. In de havensector was voor Pakhoed een verlies weggelegd van veertig cent op 47,50 gulden.

Ook op de valutamarkt bleef het rustig. De dollar heeft het afblazen van de Amerikaanse invasie van Haïti voorlopig gelaten ondergaan. De Amerikaanse munteenheid begon de week in Amsterdam op 1,7300 gulden tegenover een slotkoers van 1,7265 gulden op vrijdag. De Europese handelaren wachten af hoe de Amerikaanse wisselmarkten reageren op deze poltieke overwinning van president Clinton.

TOKIO Op de beurs van Tokio is de Nikkei-index van de 225 belangrijkste fondsen vanmorgen 242,15 punten lager geëindigd op 19.554,11 punten. Daarmee is de index op het laagste punt terechtgekomen sinds april dit jaar. Ook de Amerikaanse dollar eindigde vandaag lager, ondanks geruchten dat de Japanse centrale bank met interventies in de markt was om te voorkomen dat de dollarkoers zou afglijden. De dollar kwam uit op 98,64 yen, 0,52 yen minder dan de slotkoers op vrijdag.