Cynisme

Het cynisme onder de kiezers is de afgelopen zeventien jaar fors toegenomen. Dat nieuwsfeit, en een reeks andere, werd eind vorige week door het eerbiedwaardige Centraal Bureau voor de Statistiek gepresenteerd als uitkomst van het Nationaal Kiezersonderzoek. Het CBS is een dienst van het ministerie van Economische Zaken die Nederland sinds jaar en dag een soort cijfermatige spiegel voorhoudt. Vorige week presenteerde het bureau echter “een selectie van de eerste resultaten” van het Kiezersonderzoek. Dat gebeurde in het glossy CBS-blad 'Index'. Het eigenaardige is dat de CBS-nieuwsfeiten op basis van de beschikbaar gestelde informatie ook anders kunnen worden geïnterpreteerd.

Zo hoeft van toegenomen cynisme niet per se sprake te zijn; misschien begrijpen burgers eenvoudig beter hoe de politiek werkt als negentig procent zegt dat politici meer beloven dan zij kunnen waarmaken. Een artikel van een CBS-medewerker in hetzelfde Index-nummer maakt duidelijk waarom het bureau het niet laat bij het in oktober te publiceren vuistdikke rapport met “kerngegevens”. Het kiezersonderzoek is een nieuw terrein voor het CBS en: “helaas is het onder druk van afslankingen en de noodzaak andere prioriteiten te stellen nog maar in beperkte mate gelukt om dit terrein verder te ontwikkelen”.

Voorlopig moet de conclusie zijn dat Nederland getrakteerd is op wat flarden Kiezersonderzoek in het kader van een CBS-operatie gericht op fund raising.

    • Frank Vermeulen