Concert luidt wederopbouw van Beiroet in

BEIROET - Een concert door de beroemde Libanese zangeres Feyrouz heeft zaterdag de symbolische aanzet gegeven tot de wederopbouw van het in de oorlog totaal verwoeste centrum van Beiroet. Meer dan 40.000 mensen waren komen luisteren naar Feyrouz (63), die voor het eerst in Libanon zong sinds 1974, het jaar voor de vernietigende burgeroorlog begon. “De zwarte dagen zijn voorbij”, zong Feyrouz midden op het totaal verwoeste Plein van de Martelaren, “na de stormen komt de lente”.

President Elias Hrawi, premier Rafiq Hariri en grote aantallen regerings- en legerfunctionarissen woonden het concert bij van de zangeres, een van de beroemdste in de Arabische wereld, die had geweigerd in haar land op te treden zolang de burgers daar elkaar naar het leven stonden. Kaartjes kostten meer dan 150 gulden, te duur voor de meeste Libanezen. Duizenden verdrongen zich dan ook bij de hekken waarmee het terrein was afgezet.

President Hrawi moet woensdag de eerste steen leggen voor de wederopbouw van het centrum, waarvoor al meer dan twee jaar plannen zijn gemaakt. De plannen, die miljarden dollars kosten en onteigeningen en uitzettingen van duizenden vluchtelingen die gebouwen hebben gekraakt, meebrengen, hebben veel kritiek losgemaakt. (Foto Reuter)