Athene: nieuw proces in Tirana is provocatie

TIRANA, 19 SEPT. Griekenland heeft Albanië er na een nieuwe veroordeling van een lid van de Griekse minderheid in Albanië van beschuldigd de spanning tussen beide landen te vergroten. De nieuwe veroordeling is een “provocatie die de grenzen van het internationale recht en het gezond verstand te buiten gaat”, zo zei de de Griekse regeringswoordvoerder, Evangelos Venizelos, zaterdag.

Een rechtbank in de Albanese hoofdstad Tirana veroordeelde zaterdag een lid van de Griekse minderheid in Albanië tot één jaar gevangenisstraf wegens verboden wapenbezit. Tegen de man was een straf van zestien maanden geëist. Eerder, op 7 september, waren vijf leden van de minderheid veroordeeld tot straffen van zes tot acht jaar wegens spionage voor de Griekse geheime dienst, separatistische acties en verboden wapenbezit.

Een tweede maatregel waartegen de Griekse regeringswoordvoerder zaterdag protesteerde was het besluit van de Albanese regering, de visumplicht voor Grieken die Albanië willen bezoeken, weer in te stellen. Volgens Venizeloshebben de Albanezen de grens vrijdag voor Griekse staatsburgers gesloten; dit is in Tirana tegengesproken. Het zijn volgens Tirana juist de Grieken, die de grens hebben gesloten.

De Albanese president, Sali Berisha, bezocht dit weekeinde het gebied waar de Griekse minderheid woont, in een kennelijke poging haar gerust te stellen over de bedoelingen van de Albanese regering. Tijdens een toespraak in het Livadhja veroordeelde Berisha de “extremisten en nationalisten” die zich onlangs voor de rechtbank in Tirana hebben moeten verantwoorden, maar prees hij de Griekse minderheid en bood hij opnieuw Griekenland een dialoog aan.

De Griekse ambassade in Athene liet zaterdag weten dat de Albanese regering haar had opgedragen de administratieve staf van de ambassade met vier leden te verminderen tot zes diplomaten en zeven administratieve medewerkers. (AP, AFP)