Van Eysden mag half miljoen dollar uitgeven

AMSTERDAM, 17 SEPT. Piet van Eysden heeft van de ATP toestemming gekregen het prijzengeld van 't Melkhuisje het komende jaar op te trekken van 300.000 naar 500.000 dollar. Daardoor behoort het open NK dan tot de 32 best betaalde ATP-toernooien. “In het Europese zomercircuit is er alleen in Stuttgart meer te verdienen”, aldus de organisator, die druk bezig is met de voorbereidingen het evenement over te hevelen van Hilversum naar Amsterdam.

Omdat de beoogde nieuwe accommodatie op de Vietnamweide van het Amsterdamse Bos dan nog niet klaar is, zal 't Melkhuisje waarschijnlijk voor één jaar onderdak vinden op het huidige Amstelpark-complex. Volgens Van Eysden is dat organisatorisch geen probleem. De ruimte is groot genoeg voor het creeëren van een centrecourt met plaats voor vijfduizend toeschouwers en het opzetten van een VIP-dorp.

Verdriet dat tennistoppers vaak meer worden aangetrokken door een hoog startgeld dan door een groter prijzengeld, kent Van Eysden niet. “Mensen als Sampras en Stich wil ik niet eens hebben. Die lijden aan hoogmoedswaanzin. Sampras vond 450.000 gulden niet eens genoeg om voor een demonstratie naar Hongkong te komen.”

De Hilversumse organisator probeert een sleutel te vinden tussen een bescheiden startgeld en een hoge bonus voor het bereiken van de halve finales en de eindstrijd. Hij wil de toppers laten werken voor hun geld.