Toekomst olympisch project Holland Acht staat op spel

ROTTERDAM, 17 SEPT. Als laatste van de acht Nederlandse finalisten op het WK roeien komt zondagavond de Holland Acht aan de beurt. Om tien over twaalf Nederlandse tijd staat de toekomst van het prestigieuze olympische project op het spel. Haalt de acht een medaille, dan zullen ook de veteranen in de ploeg nog twee jaar lang op olympisch goud gaan jagen.

Morgennacht op de Eagle Creek, een meer bij de stad Indianapolis in de Verenigde Staten, zijn de ploegen van de Verenigde Staten, Roemenië en Duitsland de belangrijkste concurrenten voor de ereplaatsen. Frankrijk en de Oekraine lijken vrijwel kansloos.

De Nederlandse acht, met onder anderen Nico Rienks en Ronald Florijn in de boot, won de afgelopen week de voorwedstrijd overtuigend en versloeg daarbij Roemenië in een rechtstreeks duel. “Het ging zo goed als op de beste training”, vertelt Rienks over de voorwedstrijd. “De Roemenen hadden twee maanden geleden in Luzern hun beste roeiers nog verdeeld over verschillende boten. Hier zaten ze bij elkaar in de acht. Er waaide tijdens de wedstrijd een schuine wind tegen. Dat leek gunstig voor de Roemenen, zware kerels die het vooral van kracht moeten hebben. Maar er bleek dat ook wij onder alle omstandigheden goed kunnen roeien.”

Toch blijft Rienks blijft voorzichtig. Alle voortekenen wijzen op een gunstig resultaat. Maar er moet nog een wedstrijd worden gevaren. “Het kan dat de andere ploegen straks bij de finale opeens harder starten en harder roeien. Maar het lijkt er op dat we voorin mee kunnen doen.”

Gisteren en vandaag beperkte de ploeg zich tot rustig trainen. Het meer is zo groot dat er naast de wedstrijdbaan gevaren kan worden. Het was de afgelopen dagen warm, ruim dertig graden celcius, maar de bomen aan de oever zorgden voor voldoende verkoeling. De sfeer in de ploeg is goed, niemand is geblesseerd, een paar roeiers zijn licht verkouden door de Amerikaanse air-conditioning.

Rienks, vorig jaar nog in het midden van de boot gezeten, heeft op dit WK de rol van 'slag' gekregen. Hij zit tegenover de stuurman en geeft tijdens de wedstrijd het tempo aan. “We hebben dit jaar geëxperimenteerd”, vertelt Rienks. “Onze coach, Rene Mijnders, vond dat we met mij op slag 'wat constanter' vaarden. Jaap Krijtenburg, die in Luzern nog op slag zat, is verschrikkelijk fanatiek. Als het goed gaat werkt dat uitstekend. Als het iets tegenzit werkt het beter als ik het tempo aangeef. Dan gaat het iets rustiger, iets beheerster.”

In de finale zal de tegenstand komen van de Verenigde Staten, die dit jaar al hun troeven in de acht hebben gezet en daardoor in de andere nummers nauwelijks presteren, en van de Duitsers. De Duitsers haalden de finales met de langzaamste tijd. Bovendien zijn twee vaste leden van de acht dit jaar overgestapt naar de twee-zonder. “Je weet het nooit met die Duitsers”, zegt Rienks. “Ze zullen niet echt verstoppertje gespeeld hebben. Maar ook vorig jaar roeiden ze slechts één goede wedstrijd. De finale waar ze goud wonnen.”