Rentevrees VS laait op: scherpe daling beurzen

NEW YORK/ AMSTERDAM, 17 SEPT. De vrees voor een nieuwe Amerikaanse renteverhoging zorgde gisteren op de financiële markten voor scherpe koersdalingen, nadat het Amerikaanse ministerie van handel nieuwe gegevens bekend maakte die wijzen op een onverminderde economische expansie in de VS.

De Amerikaanse industriële produktie is in augustus voor de vijftiende achtereenvolgende maand gestegen. De produktie ging met 0,7 procent omhoog, na juli nog met 0,3 procent te zijn gestegen. Het capaciteitsgebruik van de industrie liep op van 84,3 procent tot 84,7 procent, het hoogste punt sinds 1989. Dat was veel meer dan verwacht. Analisten, die een daling tot 84,2 hadden voorzien, noemden de cijfers gisteren “zeer sterk”.

Het oplopende capaciteitsgebruik door de industrie werd door handelaren gezien als een voorteken van oplopende inflatie. Wanneer de capaciteit zijn maximum nadert, kan de industrie de ruimte nemen om hogere prijzen voor de produkten te berekenen. Dat leidde tot de verwachting dat de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de rentetarieven sneller zal optrekken dan in de markt werd verondersteld.

Op 27 september komt de Federal Open market Committee, het beleidsbepalende orgaan van de 'Fed' bijeen. In het deze week uitgekomen 'beige book', waarin de centrale banken van de VS over de economische situatie rapporteren, werd overigens gesignaleerd dat industriële prijsverhogingen de consument vooralsnog nauwelijks bereiken en dus nog nauwelijks doorsijpelen in de consumenten-prijsindex

De Europese aandelenmarkten konden nog net reageren op de Amerikaanse produktiecijfers, en sloten de dag fors lager met verliezen van een procent of meer. Alleen de Duitse aandelenbeurs sloot te voreg om te kunnen reageren.

Ook de obligatiemarkt liep klappen op. De Amerikaanse kapitaalmarktrente steeg naar het hoogste punt sinds me dit jaar. Door de dalende obligatiekoersen liep de Nederlandse tienjaarskapitaalmarktrente zeer scherp op tot 7,69 procent op de jongste staatslening. Dat is het hoogste niveau sinds de eerste helft van vorig jaar.

In New York zakte de Dow Jones-index meteen na het bekend worden van de gegevens met 40 punten - meer dan een procent - tot ruim 3900 punten. De Amerikaanse dollar verloor in korte tijd meer dan anderhalve cent op minder dan 1,72 gulden.