Recordkoers DSM kans voor open doel

ROTTERDAM, 17 SEPT. Het financiële circuit breekt zich het hoofd over de vraag of de Nederlandse overheid de rap oplopende koers van de aandelen van het chemiebedrijf DSM zal aangrijpen om zijn aandelenbelang van 31 procent te verkopen. Verkoop van het complete aandelenpakket zou de overheid op dit moment bijna 1,7 miljard gulden opleveren.

Bovendien zou de verkoop uitstekend passen in het beleid om staatsdeelnemingen af te stoten. Het nieuwe kabinet heeft het achterste van zijn tong over privatiseringen nog niet laten zien, maar er zijn geen aanwijzigingen dat het verkoopbeleid van de vorige regering wordt gewijzigd.

De meningen in de financiële wereld over de timing van de verkoop zijn verdeeld. “Ik denk dat het nog wat te vroeg is voor de overheid”, zegt C. Molenaar, directeur van het Delta Lloyd Investment Fund. Hij rekent op verdere koersstijgingen en heeft naar eigen zeggen ongeveer 10 procent van zijn fondsvermogen in DSM gestoken.

“Qua marktomstandigheden ligt het voor de hand om het pakket te verkopen”, meent een bankier in de City die anoniem wil blijven. “Er is genoeg belangstelling. Het enige probleem is dat overheden en ambtenaren niet zo alert op nieuwe marktsomstandigheden kunnen reageren.”

“Op dit moment is er geen enkel plan om die derde tranche van DSM te verkopen”, zegt een woordvoerder van het ministerie van financiën. Dit departement is verantwoordelijk voor het beheer van staatsdeelnemingen.

DSM zelf heeft formeel geen enkele invloed op de beslissing van de overheid. Het chemieconcern heeft wel de schriftelijke afspraak geconsulteerd te worden.

DSM (8 miljard gulden omzet, 20.500 werknemers), na Akzo Nobel het tweede Nederlandse chemiebedrijf, is een schoolvoorbeeld van wat op de beurs een cyclisch fonds heet: een bedrijf waarvan de resultaten op en neer schommelen met de conjunctuurcycli. Nu de economische activiteiten in een onvermoed hoog tempo aantrekken, kan DSM daarvan profiteren. In het eerste halfjaar boekte het concern 181 miljoen gulden winst. Dat komt overeen met vijf gulden per aandeel, een flinke sprong voorwaarts ten opzichte van de drie dubbeltjes die een jaar eerder nog verdiend werden.

Omdat de aandelenmarkt graag vooruitloopt en eerder op verwachtingen reageert dan op gerealiseerde resultaten, stijgt de koers met het verbeterde economische klimaat gestaag. De koers van DSM boekte aan het begin van de week record op record op een top van 156,50 gulden, om de afgelopen dagen weer wat af te brokkelen. Gisteren sloot DSM op 153,40 gulden. DSM ging begin 1989 naar de beurs op een koers van van 108 gulden per aandeel.

De kooplust van afgelopen week is opgezweept door presentaties van de top van DSM voor beleggingsanalisten in Londen en Edinburgh. Komende week ontvangt DSM Nederlandse analisten. De beleidsmakers van DSM hebben bij hun presentaties onder meer verteld dat DSM op de top van de cyclus 35 gulden per aandeel kan verdienen.

“In Nederland was de gangbare wijsheid dat DSM op zijn top nooit meer drie tientjes winst per aandeel zou halen. En bij de financiële maatstaf dat beleggers bereid zijn voor een fonds als DSM zes tot zeven keer de winst te betalen, is de 150 gulden die wij nu maken goed geprijsd”, zo zet een grote belegger uiteen. “Als die 25 moet worden vervangen door 35 gulden, dan is het target 180.”. Dan zou de Staat erg dom zijn om nu te verkopen.

Het zwaarst wegende argument van de haussiers die op een verdere koersstijging speculeren is dat de chemieconcerns hun controle over de afzetprijzen hebben herwonnen. Een vermogensbeheerder: “Zij hebben nu de pricing power. Met een economische groei van twee tot drie procent is het botertje tot de boom.”

De enige grote belegger die de laatste maanden heeft verkocht was de bouwtycoon-in-ruste L.Melchior. Hij verkleinde zijn belang twee maanden geleden van bijna 6 procent naar 3,3 procent. Een waarnemer: “Melchior heeft een koers van 80 ook gezien en moet bij 120 gedacht hebben: wegwezen”.

    • Menno Tamminga