Rapport: oververhitting brengt China in gevaar

PEKING, 17 SEPT. De oververhitting van de economie heeft China op de rand van de 'gevarenzone' gebracht. Dit heeft het Chinese Staatsbureau voor de Statistiek gisteren in een ongewoon negatieve verklaring meegedeeld. Het gevaar wordt veroorzaakt door de snel groeiende industriële produktie, de stijging van de goederenverkoop en de groeiende inflatie.

De prijsindex voor consumentengoederen steeg in augustus met 25,8 procent ten opzichte van dezelfde maand in 1993. In juli stegen de prijzen met 24,2 procent. In de 35 grootste steden van China waren de prijzen in augustus zelfs 27,1 procent hoger dan in dezelfde maand van 1993. Dat is het hoogste percentage in zes jaar.

De prijsstijgingen worden nog eens versterkt door een tekort aan landbouwprodukten als gevolg van natuurrampen, zoals droogte en overstromingen.

Gisteren werd bekend dat de industriële produktie in augustus 17,6 procent groter was dan in augustus 1993. In de eerste helft van dit jaar groeide de totale economie met 11,6 procent. De doelstelling van de regering was 9 procent.

In 1989 droeg de forse geldontwaarding in belangrijke mate bij tot grote ontevredenheid onder de bevolking, die uitliep op een protestbeweging die in juni van dat jaar bloedig werd neergeslagen. De Chinese regering is zich goed bewust van de gevaren en probeert al een jaar de inflatie terug te dringen. Premier Li Peng verklaarde vorige week dat dit voorlopig de eerste prioriteit blijft. Het officiële streven voor dit jaar is een inflatie van minder dan 10 procent, maar dat is onhaalbaar. (AP, DPA)