President Rwanda hekelt het Westen

DEN HAAG, 17 SEPT. De Rwandese president Pasteur Bizimungu heeft het Westen er gisteren in een toespraak van beschuldigd onvoldoende steun te geven aan zijn nieuwe regering. Hij hekelte het onbegrip voor het conflict in Rwanda.

Pasteur zei tijdens een toespraak voor een conferentie in Den Haag van afgevaardigden uit Afrikaanse en Europese landen, van de Verenigde Naties en hulporganisaties dat het probleem in Rwanda door het Westen ten onrechte wordt beschouwd als het resultaat van een stammenstrijd tussen Hutu's en Tutsi's.

Pasteur zei dat de wortels van het conflict in Rwanda in het kolonialisme lagen. De “opportunistische politici” hadden door hun verdeel-en-heers-politiek in Rwanda aangezet tot geweld, aldus de president.

Tijdens de gisteren begonnen tweedaagse conferentie moet een lijst met voorstellen worden opgesteld over hoe het conflict in Rwanda, dat sinds april al meer dan een miljoen levens heeft gekost, beëindigd kan worden.

Bizimungu zei dat onvoldoende gedaan werd om de oorlogsmisdadigers voor het gerecht te brengen.

De VN, die hebben beloofd 150 experts op het gebied van de mensenrechten naar Rwanda te sturen, hebben er tot dusver slechts een tiental gezonden. “De mensen die de genocide hebben veroorzaakt, gaan daar nog steeds mee door bij klaarlichte dag. Maar de internationale gemeenschap houdt zich stil”, aldus Pasteur.

De coördinator van het comité voor de mensenrechten in Rwanda, Nboda Gasana zei echter dat pas als de nieuwe Rwandese regering volledig functioneert en een internationaal tribunaal is geïnstalleerd de mensenrechten-kwestie kan worden aangepakt.

De Rwandese minister voor wederopbouw Jacques Bihozagara zei dat zijn regering kampt met praktische problemen als gebrek aan telefoons, voertuigen en kantoorruimte en dat er onvoldoende steun is van het Westen. “Wij hebben het gevoel alsof er een soort embargo is ingesteld tegen onze regering”, aldus Bihozagara.

De nieuwe Nederlandse minister van buitenlandse zaken, van Mierlo, zei dat Rwanda's buurland Burundi, waar de etnische verdeling even explosief is als die in Rwanda, een “smeulende vulkaan” is, waar snel preventieve actie moest worden ondernomen. “De wereld is misschien verrast door Rwanda, maar wat betreft Burundi gaan de alarmsignalen al een tijd af”, aldus van Mierlo. (Reuter)