Nederland-China

Het wereldkampioenschap bridge in Albuquerque is zojuist begonnen. Op weg daarheen maakten enige teams van de Volksrepubliek China een tussenstop in Nederland. Afgelopen zaterdag speelden de Chinezen tegen een drietal Nederlandse viertallen in Den Haag, terwijl ze een dag later meededen aan het GBC viertallentoernooi in Kortenhoef. De kortstondige oefencampagne lijkt geen overbodige luxe. Hoewel verleden jaar het Chinese open team de voorronde van de strijd om de Bermuda Bowl won, zijn van die formatie nog maar twee spelers over. Meer nog dan de kleine nederlaag (83-97) op zaterdag van China tegen Nederland, gaf het vertoonde spel vooralsnog geen aanwijzing dat de remplaçanten een versterking vormen. Wat te denken bijvoorbeeld van deze misser in het tegenspel:

Oost geverNoord

Niemand kw.Schoppen 8

Harten 10654

Ruiten A10952

Klaver A85

WestOost

Schoppen 105Schoppen AHVB3

Harten VB32Harten A

Ruiten V874Ruiten HB6

Klaver 963Klaver VB74

Zuid

Schoppen 97642

Harten H987

Ruiten 3

Klaver H102

OW zijn in 3SA beland. Chinees noord start met Ruiten10 voor de heer. De leider speelt ook RuitenB, genomen door noord. Fout, want nu heeft leider west met RuitenV, naast Schoppen10, een extra entree naar zijn hand. Noodzakelijk voor het ontwikkelen van HartenV of HartenB (wat in de praktijk gebeurde) of om twee keer naar klein-stuk van klaveren op te spelen. In beide gevallen komt dan de negende slag binnen.

Zou noord RuitenB gedoken hebben, dan was 3SA wegens verbindingsproblemen overleden. Op de andere tafel hield de Nederlandse noord (Carol van Oppen) na een zelfde begin RuitenA wel op en 3SA ging gewoon één down.

Op het GBC toernooi, zondag, ging het niet veel beter met onze Aziatische vrienden. Hun beste team werd veertiende van de 56. Niets om over naar huis te schrijven. Dit was een aardig spel uit Kortenhoef, helaas zonder Chinezen:

Noord geverNoord

OW kw.Schoppen A86

Harten 98

Ruiten B6

Klaver AV7642

WestOost

Schoppen 7Schoppen HVB10432

Harten AHV1043Harten B652

Ruiten H752Ruiten 4

Klaver 95Klaver 3

Zuid

Schoppen 95

Harten 7

Ruiten AV10983

Klaver HB108

West Noord Oost Zuid

Schreiber Daemen

1Klaver 3Schoppen 5Klaver

pas pas pas

Tegen 5Klaver startte Bert Daemen (oost) met SchoppenH. De leider legde het aas, haalde in twee rondjes de troef en nam de ruitensnit. West pakte RuitenH en begreep dat de schoppenverliezers van de leider zo dadelijk op de hoge ruitens zouden weggaan. Hoe moest oost bereikt worden voor het innen van een schoppen? Guus Schreiber had er geen problemen mee. Hij speelde kloek een kleine harten onder HartenAHV vandaan, zodat oost met HartenB aan slag kwam: 5Klaver -1. Fraai verdedigd, maar toch pech voor OW. Hun nevenpaar zat namelijk in 6Klaver, waartegen oost met zijn singleton ruiten uitkwam. Om het slem te maken moest de leider wel snijden. De onvermijdelijke ruitenaftroever volgde en ook nog een hartenslag: 6Klaver -2.

    • Jan van Cleef